Apolitični

Uspješni Dani Mile Gojsalić

Ovogodišnji 14. Po redu Dani Mile Gojsalić u cjelosti su bili posvečeni Poljicima, tako da smo kroz sva tri programska dana evocirali uspomene na poljičku prošlost, ali smo pričali i o poljičkoj sadašnjosti, pa čak i o budučnosti.
Prvoga programskog dana pokazali smo umijeće mladih poljičkih naraštaja, okupljenih u HKUD Kostanje, koji su izveli Dječji igrokaz: „Poljički Romeo i julija“ i održali jedan prigodni mini koncert u dječjem zboru od 50-tak članova.
Drugog programskog dana održana je tradicionalna 12 po redu večer Poljičkog soparnika, a događaj je uveličao cjelovečernji koncert Puhačkog orkestra Gradske glazbe Imotski.

Dani Mile Gojsalić oduševili mnoge


Među devet klapa koje su nastupile u subotnjem programu, svakako treba istaći onu iz najudaljenijeg kutka svijeta, to je klapa Kartolina iz Windsora, u državi ontario – Kanada, to je klapa koju je osnovao naš Poljičanin Zoran Tijardović i njegova supruga Višnja, i oni su bili ugodno iznenađenje ovogodišnjih dana Mile Gojsalić. Gospođa Tijardović je skladala i jednu pjesmu na tekst Ante Mekinića, programskog urednika ove manifestacije. Među ostalim klapama svakako je cvit klapskog pivanja bila klapa Linđo iz Dubrovnika, klapa Kožino iz Kožina kod Zadra, zatim domaće snage klapa Mriža iz Splita, Neverin iz Kaštel Lukšića, sjajna klapa Kampanel iz Donjih Kaštela, domaće, klape Konistra i klapa Pasika, te klapa Delmati, nastala od starih klapa vokalista iz Solina. Večerašnji klapski koncert, posvečen Poljicima očekivano je okupio mladost i popularnost Ivana Perišića, po riječima programskog urednika Ante Mekinića smatra de je strateški cilj ispunjen samim tim što smo ovogodišnje Dane, pogotovo ovu večer privukli toliki broj mladih i skrenuli pozornost na vrijednost njihova zavičaja.

Dani Mile Gojsalić


Trečeg programskog dana, kada se održavaju tradicionalni Susret klapa, tematski je posvečen Poljicima. Ovogodišnju Plaketu Dani Mile Gojsalić dobio je ugledni poljički ugostitelj Tomislav Aljinović Rus, koji godinama pomaže ovu manifestaciju i svoje usluge pruža po povoljnim uvjetima, pa je zasigurno jedan od zaslužnih što se Dani Mile Gojsalić pamte i po slasnom zalogaju. Ispričana je jedna poljička priča, ali svakako je vrhunac večeri bio laureat ovogodišnjih Dana Mile Gojsalić, nogometaš Ivan Perišić, podrijetlom Poljičanin, kojemu je dodijeljeno najviše poljičko priznanje Milu Gojsalić, za opstojnost identiteta i očuvanja baštine. Uz ovu nagradu Ivan Perišić je dobitnik i najboljeg soparnika, na ovogodišnjoj manifestaciji, kojeg je ispekla Davorka Zeljković iz Trnbusa (Gornja Poljica). E, pa u slast!
Pošto je primio nagradu, Perišić je uzeo mikrofon da se zahvali, ali, očito bila je velika trema, i kao da mu je ponestalo tiječi. Kad ga je voditeljica programa, g-đa Šulenta upitala kako se osjeća, kao da je došao k sebi.“Dobro“ odgovorio je i nastavio: „lakše je igrati i najteže utakmice , nego ovdje govoriti…“ „Ova draga publika dugo će mi ostati u sječanju, i obećavam da ovaj trenutak neću dugo zaboraviti. Vi ste to i zaslužili. I da se zahvalim organizatoru na ovako lijepom prijemu i publici , koju ću dugo pamtiti, a posebice na ovom najznačajnijem poljičkom priznanju, vjerujem da će mi često biti u sjećanju na međunarodnim ili svjetskim natjecanjima kao uzor da budem , a vi dragi Poljičani i cijela nam Hrvatska ste to očito i zaslužili…“
Perišiću je drago ovo najviše poljičko priznanje i rekao je da je lijepo dobivati vrijedna europska i svjetska ptiznanja, za svoje nogometno umijeće, da je lijepo kad te pohvali jedan francuski Lekip, ali da je najljepše kad te doma prepoznaju i kad ti uruče priznanje. Izjavio je također da je ponosan na tu činjenicu i da će i ubuduće svim srcem braniti boje svojih Poljica i svoje Hrvatske Domovine, a mi mu želimo da u tome uspije.!