Apolitični

Uspješna udruga “Šoltanski trudi”

Udruga „Šoltanski trudi” okuplja Šoltane koji izrađuju autohtone proizvode, suvenire i umjetnička djela. Želite li kušati tradicijske proizvode kao što su med, maslinovo ulje, vino, marmelada, paprenjak te odnijeti kući neke od suvenira od maslinovog drva ili kamena ili sliku lokalnog umjetnika, posjetite ih na tržnici u središtu Grohota tijekom jutra, u njihovim suvenirnicama u Stomorskoj i Maslinici ili na prodajnim izložbama u ostalim mjestima otoka Šolte.

Svi proizvodi udruge nastali su na otoku, proizvedeni u ograničenim količinama i s ljubavlju zapakirani u suvenire za pamćenje, bilo za oči ili nepce. Svakako je lijepo znati nekoliko riječi o vrijednoj udruzi koja u sebi nosi zanimljiv naziv. Šoltanski trudi, udruga za održiv razvoj, započela je sa svojim radom krajem 2009. godine i jedinstvena je udruga na otoku Šolti koja okuplja poljoprivrednike, umjetnike i stručnjake za zaštitu tradicionalne baštine i razvoja kulture otoka.

Program rada udruge inovativan je i drugačiji zato što promovira umjetnost i autohtone proizvode na poseban način, i zato što djela članova postoje samo na Šolti u ovome obliku i nigdje na drugome mjestu u svijetu. Danas ova udruga broji 42 člana. Udružili su se radi očuvanja prirodne i kulturne baštine otoka, poticanja stanovnika na korištenje svih prirodnih resursa uz potpuno očuvanje okoliša i biološke raznolikosti, kreativnog stvaralaštva, ekološke proizvodnje tradicionalnih proizvoda i njihove prezentacije.

Na malom otoku ima puno vrijednih, skromnih, samozatajnih ljudi koji često ni sami nisu svjesni vrijednosti svojih djela. Takvi ljudi čine jednu grupu i bave se likovnom i primijenjenom umjetnošću koristeći često maslinovo drvo i kamen. Drugi, pak, ne žele zapustiti stare nasade svojih djedova pa vrijedno obrađuju vinograde i maslinike autohtonih sorti te proizvode vino i maslinovo ulje najviše kvalitete. Stoljetna stabla rogača, smokve i agrumi osnaženi mediteranskim suncem na škrtoj zemlji daju slasne plodove. Njih na tradicionalni način pretaču u džemove, marmelade, likere, smokvenjake, arancine i druge delicije. Održali su nekoliko radionica kao dio programa „Dani ponistre”, suorganizatori su „Sajma Bodul” itd. U sklopu programske aktivnosti svaku godinu organiziraju radionice za djecu i mlade te ove godine planiraju započet projekt „Priroda na dlanu”, edukativni program kako napraviti prirodne sapune, kupke i dr. Spomenuti projekt bi se trebao realizirati na otoku Šolti i u Splitu.

Izvor: visitsolta.com
Više u kategoriji: kultura, turizam
D. Šabić, mag. nov.