Apolitični

Uspješna klapa „Opuzen”

Gotovo 15 godina glazbenog i marljivog te uspješnog rada krije se iza klape Opuzen. Kao muška klapa takvom sastavu je djelovala prve četiri godine. U tom razdoblju nastupala je diljem Hrvatske, a od značajnijih nastupa treba izdvojiti nastupe u Zagrebu, na Kaštelanskom điru, u Cavtatu te u Korčuli na županijskim smotrama gdje su osvajali dvije treće, te jednu drugu nagradu.
Od 2005. godine djeluju kao mješovita klapa i postižu vrlo dobre rezultate na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. U svom gradu su na domaćini klapske festivalske večeri koja se svake godine održava na središnjem kamenom trgu kao dio službenog omiškog festivala klapa. Klapu glazbeno vodi Ivica Kaleb, a u njoj su 1. tenor Nevena Ereš-Gnječ, 2. tenori Igor Juračić i Ante Franić, baritoni Oliver Prović i Goran Rajković te basovi Tonći Čotić i Josip Jurković.
A da je klapska pjesma jedan od najizrazitijih arhetipa podneblja svjedoči upravo voditelj klape Opuzen Ivica Kaleb, vrstan glazbenik, glazbeni pedagog, melograf, obrađivač, skladatelj i klapski pjevač iz Ploča na delti Neretve, neumoran u svom dugom klapskom poslanstvu. Njegova zbirka vlastitih obrada napjeva iz baštine te novo uglazbljenih autorskih skladbi na narodne stihove nosi naziv Jezik ditinjstva, a izašla je krajem prošle godine. Kad ovakvi vrsni klapski poznavatelji vode klapu, onda ona sigurno ubire plodove svog umjetničkog i glazbenog truda. Upravo takva je klapa Opuzen.
Izvor: FDK Omiš
Više u kategoriji: glazba
D. Šabić, mag. novinarstva