Apolitični

USPJEŠAN PROJEKT Diljem Francuske niču kafići koji nisu ‘samo kafići‘: ‘Išli smo selom i pitali ljude što trebaju‘

Sve je više mjesta bez trgovine, pekarnice, gostionice. Mladi odlaze u velike gradove. No u Francuskoj se pojavio novi trend…

Mala kuća od crvene opeke nasuprot crkvenom tornju u Seninghemu, na krajnjem sjeveroistoku Francuske, kupa se u popodnevom suncu. Gregory Ben toči pivo u čašu i smješka se ponosno iza šanka, sa zaštitnom maskom na licu. “Ja sam porijeklom odavde iz sela, tu sam odrastao i cijelo vrijeme živio. Moj san je raditi u srcu sela za ljude ovdje”, priča.

On je već dva tjedna zakupac kafića zajedno s Aurely, svojom prijateljicom iz škole. Gregory (25) nikad nije radio u gastronomiji: “Donedavno sam bio samostalan i iznajmljivao dvorce na napuhavanje. Prije toga sam bio poštar. No sad sam s time prestao – zbog kafića”.

Ovaj objekt je pogrešno nazivati običnim kafićem. Jer Trial Café, nazvan po seoskoj stazi za mountain bike, nudi daleko više: pored šanka je hladnjak sa sirom, salamom i jogurtom s okolnih seoskih imanja. U ponudi je i voće i povrće iz obližnjih vrtova, baget iz pekarnice iz susjednog sela. Tjestenina, brašno, kečap, kava – skoro sve iz prodavaonice iza ugla. Na šanku se također mogu predati ili podići paketi, piše portal Deutsche Welle.

Obaviti kupovinu i popiti pivo

– Prije nego što smo preuzeli kafić, proveli smo anketu u selu. Išli smo od vrata do vrata i pitali kakve potrebe ljudi imaju. U skladu s time smo koncipirali naš multi servis-kafić, skoro isključivo s lokalnim proizvodima, kako bismo usrećili naše mušterije – objašnjava Gregory.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay