Apolitični

UŠLI U TREĆU FAZU! Fauci prvi put spomenuo dva datuma za cjepivo protiv korone: ‘Ovo je povijest, svjetski rekord!‘

U različitim fazama razvoja se nalazi više od 150 potencijalnih cjepiva, od čega se s 20-ak već provode klinička ispitivanja na ljudima

Tvrtke Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su u ponedjeljak da su ušle u treću fazu testiranja cjepiva za Covid-19 na po 30 tisuća sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu uporabu do konca ove godine.

Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronaviriusa, što je učvrstilo nade da će učinkovito cjepivo zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za cjepivo oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA cjepivo “uči” imunološki sustav prepoznati i neutralizirati koronavirus oponašanjem njegove površine.

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije studenoga.

– Ovo je stvaranje povijesti, zasigurno svjetski rekord – rekao je vodeći američki epidemiolog i prvi put progovorio o mogućim datumima kada će cjepivo ugledati svjetlo dana.

– Ne bi isključio ‘listopadsko iznenađenje’. Da, moguće je da sve bude gotovo već u listopadu, ali puno realnija opcija je studeni. Tada bi mogli dobiti i sve dozvole.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay