Apolitični

Uskrs u Vodicama uz žudije i goste

Vodičani su na samom početku korizme na konferenciji za javnost istaknuli nešto više riječi povodom manifestacije 10 dana Uskrsa u Vodicama koja će se održavati od 19. do 28. ožujka. Domaćini su bili Marko Juričev Martinčev, zapovjednik vodičkih žudija i Luka Lipić, koordinator Vodičkog festivala žudija.
Organizaciju raznih kulturno-umjetničkih događanja koja se protežu kroz vrijeme Velikog tjedna vodičke su žudije započele prije pet godina sa željom da svake godine budu programski još bogatija i zato uključuju što više tradicijskih običaja vezanih za ovaj dio godine i to ne samo s vodičkog područja, nego i ostalih područja iz cijele Hrvatske, pa i šire. Stoga su i ove godine pozvali više sudionika koji na ovaj ili onaj način čuvaju tradicijsku baštinu i običaje kako bi ponudili nešto nesvakidašnje svojim sugrađanima i gostima koji dolaze u Vodice za uskrsne praznike.
Program 10 dana Uskrsa u Vodicama započinje 19. ožujka druženjem kakvo se prvi puta održalo povodom stote obljetnice postojanja žudija u Vodicama. Sljedećeg dana, na Cvjetnicu, nakon mise i blagoslova grančica na Trgu dr. Franje Tuđmana u jutarnjim satima, u 19 sati u Kulturnom centru Vodice bit će premijerno prikazan film Šime Strikomana „Zmajevo selo”, o životu pustinjaka na otoku Braču i njihov suživot s mještanima sela Murvice. Istovremeno, u Imotskom je prikazanje Muke Isusove na kojoj sudjeluju čuvari Božjega groba iz Imotskog s vodičkim žudijama uz još više od 500 kostimiranih glumaca u vrlo dojmljivom ambijentu, bez javne rasvjete, samo uz svjetlost baklji i svijeća.
Na Veliki ponedjeljak započinje slaganje Božjeg groba u župnoj crkvi koje će biti završeno u srijedu, a kojem mogu prisustvovati zainteresirani posjetitelji. U 18:30 bit će pjesnička večer naziva Vodički žudiji u stihu i fotografiji u Gradskoj knjižnici Vodice gdje će domaći pjesnici predstaviti svoje pjesme na temu vodičkog Uskrsa, moći će se pogledati Žudiji na Festi Sv. Vlaha 2016., izložba fotografija Šime Strikomana te poslušati nastup župnog pjevačkog zbora vodičke Župe Našašća Sv. Križa. Na Veliki utorak od 19 sati moći će se posjetiti Umjetnički vrt u dvorištu obitelji Josipa Mateše Jole, izložba skulptura od maslinovog drveta, vodička bunja i ostali eksponati, a također će biti prikazan dokumentarni film prošlogodišnjeg Vodičkog festivala žudija u Mliništu.
Već tradicionalni korizmeni koncert na kojem će nastupiti: zbor mladih župe Vodice Fideset Vita, klapa Bunari, Pivači Sv. Jakova iz Šibenika, Daniel Leko i ostali, održat će se u srijedu, u 19 sati u Kulturnom centru Vodice.
S Velikim četvrtkom počinje vazmeno trodnevlje koje je i inače bogato i dojmljivo. Na svetoj misi večere Gospodnje u 19:30 biraju se dvanaestorica najzaslužnijih iz redova žudija koji će predstavljati dvanaest apostola kojima na misi večere Gospodnje župnik obredno pere noge, simbolizirajući Kristovu gestu služenja i ljubavi. Od 22:00 započinju straže na Božjem grobu u župnoj crkvi.
Na Veliki petak cijelog dana i noći drže se straže na Božjem grobu u župnoj crkvi, u 11 sati je Križni put u župnoj crkvi, u 14 sati Gospin plač, pjevanje prigodnih psalama na starom vodičkom pučkom napjevu i zatim u 19:30 obred Muke Kristove, svečana procesija kroz mjesto u kojoj sudjeluju vodički žudiji, a neki od njih imat će uloge Isusa, Jude i Šimuna, Poncija Pilata i Veronike.
Na Veliku subotu, uz straže žudija, u 18 sati će se odabrati devetorica žudija koji padaju, simbolizirajući tim činom Uskrsnuće Gospodinovo, a u 20 sati je vazmeno bdijenje.
Na sam Uskrs, nakon svečane uskrsne mise u organizaciji Zajednice Hrvata Bosne i Hercegovine Šibensko- kninske županije bit će već tradicionalno uskrsno tucanje jaja.
Uskrsni ponedjeljak rezerviran je za Vodički festival žudija koji će se ove godine održati u Imotskome. Uz postrojavanje svih grupa čuvara Božjeg groba i snimanje još jedne milenijske fotografije Šime Strikomana sve će kulminirati pojedinačnim nastupima raznih družbi čuvara Božjeg groba koje će prikazati svoje jedinstvene pasionske običaje, svoju odoru i narodnu nošnju te raznolike napjeve vezane uz vazmeno vrijeme. Naravno, sve uz bogatu gastro i enološku ponudu kraja.
Naglašeno je kako se prvih šest godina ovaj festival održavao u Vodicama, a zatim je odlučeno da se svake godine gostuje u nekoj drugoj župi koja također njeguje ove običaje radi popularizacije samih običaja i njegovanja baštine. Iako bi 2018. godine festival ponovno trebao biti u Vodicama, odlučeno je da to ipak bude u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.
Na kraju konferencije istaknuto je da su vodički žudiji možda najpoznatiji, jer su vrlo ozbiljno pristupili očuvanju pasionske baštine, donijeli svoj Pravilnik još 1996. godine sa strogim pravilima i ponašanju kojeg se moraju pridržavati uzorni žudije. Međutim, ovakvi su običaji poznati širom Dalmacije, pa i u nekim drugim krajevima Hrvatske i upravo organizacijom Vodičkog festivala žudija željelo se potaknuti i druge na popularizaciju i očuvanje ovakvih običaja.
Luka Lipić, dogradonačelnik i koordinator Festivala, najavio je i skoru zaštitu pasionskih običaja i žudija kao vrijedne nematerijalne kulturne baštine naše zemlje

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: grad-vodice.hr,vid.hr
D. Šabić, mag. nov.