Apolitični

Uskrs – dokaz istinske snage ljubavi

 

Dan kada slavimo uskrsnuće Isusa Krista svakako je najveći kršćanski blagdan, to je „pomičan” blagdan te kod katolika uvijek dolazi na nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja.
Uskrs je prožet posebnim pučkim običajima kao i crkvenom tradicijom. Ujutro na Uskrs odnose se košarice u crkvu na uskrsni blagoslov da blagoslovljenom hranom obitelj na zajedničkom doručku započne dan. Na blagoslov se nose peciva, kruh, sol, luk te šunka, sve pomno i s ljubavlju spremljeno za ovaj veliki blagdan.
Tradicija uključuje i pučko uskrsno čestitanje, želje su upućene da svaku obitelj ispuni mir i blagoslov Božji.
Zašto je jaje kao simbol od velikog značaja za ovaj dan? Zato što je upravo ono klica života, simbol rađanja i vječnog života. Drži se da ćete biti zdravi tijekom cijele godine ako pojedete jaje za Uskrs, također jaje simbolizira prijateljstvo, ljubav, pomirenje kao i ukazivanje simpatija između mladića i djevojke u nekadašnja vremena.
„Pisanice” ili ukrašena jaja mogu sadržavati i poruku, tako se nekada moglo pročitati od simpatije – „ovo se jaje za poljubac daje”, što je davalo poseban šarm ovom danu. Također su se ispisivale poruke i čestitke za sreću, mir zdravlje i ljubav što se uspjelo održati do danas. Ukrašavanje je jedna od starih tradicija, a sama riječ „”pisanica dolazi od staroslavenske riječi ‘pisati’, a koja ujedno znači i ‘slikati’, tako su pisanice zapravo oslikana jaja. U prošlo vrijeme koristile su se boje iz prirode kao npr. ljuske luka, cikle, crvenog radiča, bobice bazge, duda, čađ, kore hrasta, korijen koprive, špinata ili poriluka. To su bile lijepe crvene, smeđe, crne i zelene boje. Tek kasnije su se počele koristiti boje za tekstil i licitarske boje, a sada postoje posebne industrijski proizvedene boje.
Uskrs simbolizira čovjekovu pobjedu nad smrću, upravo ono što jaje i predstavlja, stvaranje živog iz neživog.
U pojedinim krajevima Hrvatske običaj je umivanje na Veliku subotu: u lavor vode stave se ljubičice, tako da lice bude svježe i lijepo.
Uskrs je neponovljiv, radostan i svet dan, takvog nam je Gospodin učinio, ovo je dan Isusove pobjede nad zlom i smrću, dan uskrsnuća.
Za nas se rodio, umro, pokazao svoju veličinu kroz svoju poniznost te na kraju za nas uskrsnuo i tim pokazao kolika je zapravo Njegova snaga.
Ovaj nam dan daje znakove da nikad ne zaboravimo neizmjernu Isusovu ljubav prema nama, zato u radosti slavite dan uskrsne svjetlosti.
Danas se radujemo, Boga slavimo, Isusu zahvaljujmo i živimo u Njegovu svjetlu. Stoga, sagledajmo svoj život, istinski se zamislimo nad vlastitim djelima i napravimo ono što nas je Isus cijeli život učio, dajmo sve od sebe da postanemo što bolje i tolerantnije osobe, cijenimo male stvari jer će nas život, ako jadikujemo nad malim brigama početi „liječiti” većim.
Danas uživajte sa svojim bližnjima i slavite snagu ljubavi koja je dokazala da je jača i od smrti.
Otvorimo srca i pustimo vjeru i nadu koja dolazi od Njega, primimo ljubav i sreću i nesebično je proslijedimo.
Želim svima vama i vašim najmilijima sretan i blagoslovljen Uskrs.

Više u kategoriji: Kulturna baština

A. Vukušić