Apolitični

Uskoro umjetna stijena u gradu alkara

Turistička zajednica grada Sinja pred završetkom je projekta postavljanja umjetne stijene za slobodno penjanje koji je započela prošle godine.

Posljednje četiri godine Turistička zajednica grada Sinja je putem nekoliko natječaja Hrvatske turističke zajednice dobila nepovratna sredstava za sufinanciranje raznih programa u svrhu poboljšavanja turističke infrastrukture i destinacije. Jedan od tih programa je i postavljanje umjetne stijene za slobodno penjanje u Gradskom parku.


Umjetna stijena za slobodno penjanje služit će kao vježbalište penjačkih tehnika, tj. kao poticaj za napredovanje u slobodnom penjanju.
Naime, razvojem tehnologije razvili su se i različiti oblici penjanja na prirodnim stijenama, a u novije vrijeme razvojem sportskog penjanja pojavila se potreba za rekreativnim oblikom penjanja po umjetnim stijenama. Slobodno penjanje je posljednjih 20 godina postalo jako kompleksan sport koji iz dana u dan pomiče granice ljudskih mogućnosti. Penjanje je izvanredna rekreativna kineziološka aktivnost, pogodna za sve uzraste, od djece, mladeži do osoba starije životne dobi. Iako na prvi pogled izgleda kao jednostavna aktivnost, penjanje u sebi krije niz kvaliteta koje blagotvorno djeluju na ljude koji se njome bave. Stoga se, kroz promicanje i razvoj aktivnog odmora, smatra da će ova umjetna stijena za slobodno penjanje pridonijeti upravo tome.
Kroz program unapređenja djelovanja turističkih zajednica, aktivnosti koje su do sada provedene na ovom projektu su priprema terena i postavljanje umjetne stijene. Završni dio projekta je postavljanje antistresne gumene podloge, koja će biti postavljena sljedeći tjedan.
Iz TZ Grada Sinja sugrađane mole za razumijevanje i oprez, te upozoravaju da u slučaju da netko u međuvremenu odluči koristiti umjetnu stijenu, to čini na vlastitu odgovornost.
Izvor i foto: ferata.hr