Apolitični

Uskoro testiranje cjepiva protiv COVID-19, druge generacije, daje znatno dužu zaštitu, no postoji i loša vijest

U siječnju 2022. godine počinje kliničko testiranje cjepiva protiv bolesti COVID-19 druge generacije, koje se lakše dozira i koje bi trebalo dati dugotrajniju zaštitu od te bolesti.

Britanska kompanija kreće u klinička testiranja  cjepiva protiv bolesti COVID-19 druge generacije, koje će se lako dozirati kožnim flasterom i koje će koristiti T-stanice u borbi protiv novog koronavirusa, istovremeno pružajući osobi dugotrajniju zaštitu od bolesti.

To cjepivo druge generacije razvila je kompanija Emergex, a njezin komercijalni direktor Robin Cohen za Guardian je pozdravio odluku švicarskih vlasti da se dozvoli toj kompaniji iz Oxforda da počne s kliničkim testiranjima. Ta testiranja bit će provedena u Lausanni te će uključivati 26 osoba koje će primiti veliku i malu dozu tog eksperimentalnog cjepiva. Testiranja će početi 3. siječnja 2022. godine, a prvi rezultati očekuju se u lipnju iste godine.

To je prvi put da je regulatorno tijelo odobrilo klinička testiranja cjepiva protiv COVID-a čija je jedina svrha proizvesti ciljanu reakciju T-stanica u odsutnosti reakcije antitijela, a te T-stanice traže zaražene stanice i ubijaju ih, pojasnio je Cohen.

Koristeći analogiju asteroida koji udara u planet, Cohen je pojasnio da je virus zapravo poput asteroida te kad on udari u stanicu, njegov virusni kod se brzo širi površinom stanice. Tu promjenu T-stanice shvaćaju kao stranu te ubijaju zaraženu stanicu prije negoli ona proizvede nove viruse.

Loša vijest

Loša je vijest da bi Emergexovo cjepivo moglo biti dostupno najranije 2025. godine, što je uobičajeni vremenski okvir za razvoj cjepiva.

Prošle su godine cjepiva protiv bolesti COVID-19 razvijena u rekordnom roku od nekoliko mjeseci jer je čitav regulatorni proces ubrzan zbog hitnosti i ozbiljnosti situacije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay