Apolitični

Uskoro starta Dakar 2023, najteža utrka u svijetu motorsporta

Otkriven program dolazećeg izdanja legendarnog relija koji traje petnaest dana, uključujući četrnaest pravih etapa i ukupno odvoženih 8549 km, od čega će se 4706 km sastojati od brzinaca. Po četvrti puta će se Dakar održati u Saudijskoj Arabiji od 31. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023.

Globalna nogometna groznica koja nas je tresla prethodnih mjesec dana je završila prošlu nedjelju. Vrući katarski zrak djelomično je bio ublažen modernim klimatiziranim stadionima. No vrućine Arapskog poluotoka, gotovo sigurno se neće moći izbjeći kad je riječ o još jednom spektakularnom sportu koji pobuđuje neku drugu vrstu snažnih emocija, naročito za same natjecatelje, reliju Dakar.

Afrička epopeja 1979.-2007.

Neki stariji čitatelji će se sa sjetom prisjetiti onog pravog relija Dakar, nekad poznatijem kao Pariz-Dakar, koji je startao još davne 1979. Sve do 2007. u svojih 29 afričkih izdanja je kretao iz Europe, od čega 18 puta iz Pariza. Osim Francuske, Dakar je u svojoj afričkoj eri kretao povremeno i iz Španjolske i Portugala, i samo dva puta iz glavnog grada Senegala – Dakra. Samo četiri puta ciljna linija nije bila u Dakru, već dva puta u Egiptu, jednom u Južnoafričkoj Republici i jednom je utrka završila u Parizu, 1994.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay