Apolitični

Uskoro ćemo voziti na biogorivo od Whiskyja!?

Oko 44 boce škotskog viskija se svake sekunde prodaju negdje u svijetu, što ga čini svjetski najprodavanijim alkoholnim pićem, koje ujedno (samo u prošloj godini) toj zemlji generira izvozne prihode od 4,5 milijardi funti (oko 5,9 milijardi dolara).

No, za svaku litru viskija postoji ogromna količina otpada: oko 2,5 kilograma krutih nusproizvoda, odnosno istrošenog zrna, osam litara tekućine poznate kao pot ale (ostatak nakon prve destilacije) i 10 litara istrošenog taloga i vodenastog taloga. To iznosi 684.000 metričkih tona krutih nusproizvoda i preko 2,3 milijarde litara pot alea (sirup bogat nutrijentima) svake godine, prema Zero Waste Scotlandu. Dio se koristi za stočnu hranu, a dio ide na deponij ili se baca u rijeke i oceane.

Jedan znanstvenik specijaliziran za biogoriva smislio je kreativnu, visokovrijednu upotrebu ovog otpada. Martin Tangney, osnivač tvrtke Celtic Renewables, koristi proces fermentacije za pretvorbu nusproizvoda viskija u biokemikalije koje mogu zamijeniti dio benzina i dizela koji se koriste u automobilima, a mogu se koristiti i za druge proizvode na bazi ulja.

Cijeli članak možete pročitati na: automobili.hr

Foto: Pixabay