Apolitični

Uskoro će svako četvrto radno mjesto biti potpuno novo zanimanje, evo koji će stručnjaci biti najtraženiji

Hrvatski ICT sektor premašio je 41 milijardu kuna prihoda uz rast od 5 do 7% godišnje, ostvaruje gotovo 10 milijardi kuna izvoza i trenutno zapošljava 41.500 ljudi. Upravo u digitalnom sektoru otvara se najviše novih i uzbudljivih radnih mjesta kao što su specijalisti za AI i strojno učenje, inovacijski stručnjaci, analitičari informacijske sigurnosti, specijalisti za blockchain, dizajneri korisničkog iskustva i interakcije između čovjeka i stroja. Zadovoljavanje potreba nove tehnološke ere i tržišta rada za poslove i vještine koji tek nastaju moglo bi povećati globalni BDP za 11,5 bilijuna dolara u sljedećih deset godina, pokazalo je istraživanje konzultantske kuće Accenture. Prema procjenama World Economic Foruma, transformacija tržišta rada uslijed četvrte industrijske revolucije kreirat će 133 milijuna novih poslova do 2022. Te će godine čak 27% zanimanja biti sasvim novo, a najviše će ih biti vezano upravo uz obradu podataka i umjetnu inteligenciju, cloud, razvoj proizvoda, marketing i razvoj sadržaja, njegu i zelenu ekonomiju.

Kako se na sve to pripremiti, u novom nam videoserijalu “A1 Leadership Talks” otkrivaju lideri biznisa i stručnjaci. Da bi ostali konkurentni na tržištu rada svi oni koji već rade, kao i mladi koji će tek tražiti prvi posao, morat će kontinuirano učiti, stjecati nova znanja i vještine, što zahtijeva fleksibilnost, pozitivan stav prema cjeloživotnom učenju i znatiželju. IBM-ova je studija pokazala da će se u iduće tri godine čak 120 milijuna radnika u svijetu trebati prekvalificirati samo kao posljedica razvoja umjetne inteligencije.

Nikola Biondić, suosnivač i CTO inovativne platforme za zapošljavanje TalentLyft, čiji su blogovi među sto najčitanijih iz područja ljudskih resursa te bilježe više od 600.000 posjeta mjesečno, otkriva da dio tvrtki danas zapošljava i više nego prije koronakrize. Riječ je mahom o tvrtkama u ICT sektoru, posebice onima koje se bave komunikacijskim softverima što zapošljavaju profile kao što su stručnjaci koji se bave obradom i monetizacijom podataka

Učenje nikada ne staje

“Strojno učenje, odnosno umjetna inteligencija sljedeća su industrijska revolucija. To su područja koja će za pet ili deset godina činiti razliku i u njima će biti velika potražnja za stručnjacima svih profila”, procjenjuje Nikola Biondić.

“Danas se jako forsira multidisciplinarnost, što mi zovemo data driven menadžment. Više se ne možete prijaviti za posao kao ekonomist ako ne znate barem osnove programiranja da biste mogli komunicirati s inženjerima i različitim timovima u kompaniji.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay