Apolitični

Uskočki boj na Klisu zove goste

Starodrevni Klis i njegova slavna Tvrđava 29. – 30. srpnja iznova će osvanuti u čudesnom ruhu oživljene povijesti (Uskočki boj).

Uskočki boj prezentirat će povijesne postrojbe i viteške skupine iz cijele Hrvatske i Europe, a brojne gledatelje vratit će u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija, to nam je u razgovoru za Apolitični portal potvrdio jedan od organizatora manifestacije, predsjednik Povijesne postrojbe Kliški Uskoci, Damir Žura, koji u uskočkom boju glumi lik legendarnog zapovjednika Petra Kružića.

Viteški turnir u streličarstvu, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, sajam starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja s brojnim okupljenim izlagačima stvorit će arhaični ambijent.

Uskočki boj na Klisu

Ovaj vikend dobro je posjetiti staru drevnu utvrdu na Klisu i priredbom se vratiti nekoliko stoljeća unatrag, slaže se naš sugovornik najavljujući kako će domaći i strani gosti kojih je iz godine u godinu sve više i više, na ovoj manifestaciji uživati u pokretima, nošnjama, i trenutcima iz povijesti ovog kraja.
Kao središnji događaj izdvaja se rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi uz pucanje iz topova, pušaka i kubura, borbe mačevima, kopljima, buzdovanima i nadžacima… i još štošta, govori nam Žura koji u razgovoru poziva cijelu Dalmaciju da dođe u mali ali velikoga srca, Klis.