Apolitični

NA UŠĆU NERETVE OBILJEŽEN EUROPSKI DAN PROMATRANJA PTICA

NA UŠĆU NERETVE OBILJEŽEN EUROPSKI DAN PROMATRANJA PTICA

Promatranje ptica podrazumijeva različite aktivnosti čiji je glavni cilj opažanje i determinacija različitih ptičjih vrsta u njihovom prirodnim staništima. Pored promatranja ptica u znanstvene i stručne svrhe, kojim se najčešće bave ornitolozi i znanstvenici, veliki dio promatrača ptica su amateri, odnosno ljudi koji u spomenutoj aktivnosti pronalaze vlastito zadovoljstvo. Ono je često kombinirano s različitim hobijima poput biciklizma, planinarenja ili fotografiranja, odnosno aktivnostima koje podrazumijevaju intezivan boravak u prirodi.

S ciljem populariziranja promatranja ptica, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Ornitološko društvo Brkata sjenica iz Metkovića obilježili su Europski dan promatranja ptica s učenicima osnovnih škola iz Opuzena (OŠ Opuzen) i Ploča (OŠ Vladimir Nazor). Program je održan 02. listopada 2017. na promatračnici za ptice koja se nalazi na ušću rijeke Neretve, a sudjelovalo je 84 učenika petih razreda.

Spomenuto područje je zbog brojnih razloga jedno od najatraktivnijh područja u Hrvatskoj za ovakvu vrstu aktivnosti. Plitko more i niske pjeskovite obale, osobito pogoduju mnogim ptičjim vrstama jer pružaju obilje lako dostupne hrane i mjesto za odmor.

Korištenje odgovarajuća infrastrukture poput promatračnica za ptice može uvelike olakšati promatranje ptica, a na taj se način spriječava i nepotrebno uznemiravanje. Učenici su koristili opremu koja je neophodna za promatranje ptica, a to je dalekozor, durbin i ključ za odeđivanje vrsta. Tijekom ovog promatranja, opažene su razne vrste čaplji, patki i ćurlina. Za vrijeme boravka na promatračnici, sudionicima je objašnjena djelatnost Javne ustanove i značaj zaštite prirode. Po završetku promatranja održan je kviz gdje su prigodnim poklonima nagrađeni učenici koji su pokazali najviši stupanj usvojenog znanja.

Važno je spomenuti da se najmasovnije svjetsko prebrojavanje ptica tradicionalno odvija sredinom siječnja (Zimsko prebrojavanje ptica vodarica, zimovalica – International Waterbird Census (IWC)), a svoj uspjeh uvelike zahvaljuje brojnim pridruženim volonterima. Dugogodišnje prebrojavanje omogućuje praćenje promjena u broju, sastavu i rasprostranjenosti populacija pojedinih vrsta uz veliki edukacijski značaj.

Nikolina Djangradović