Apolitični

Upravo cijepljeni, a ne ne-cijepljeni su generatori novih virusnih varijanti

GORDAN LAUC, član vladinog znanstvenog savjeta, objavio je status na Fejsu o tome kako se delta soj širi među cijepljenima.

Lauc tvrdi da ideja “cijepljenjem štitimo druge nema biološke logike”, već da cijepljenjem treba štititi samo one najugroženije.

Prenosimo njegov status u cijelosti.

“Cijepljenje je jedno od najvećih otkrića medicine, no cjepiva nisu univerzalna rješenja za sve. Kao što vidimo u brojnim zemljama, SARS-CoV-2 se učinkovito širi i među cijepljenima.

Sada i vrhovno UK savjetodavno tijelo SAGE kaže ‘The combination of high prevalence and high levels of vaccination creates the conditions in which an immune escape variant is most likely to emerge’ (tj. upravo cijepljeni, a ne ne-cijepljeni su generatori novih virusnih varijanti). To je posebice izraženo kod mRNA i vektorskih cjepiva, budući da je kod njih varijabilnost među antigenima minimalna, što znači da će i imuni odgovor na cjepivo biti vrlo usko usmjeren i varijante koje ‘bježe’ cjepivu se mogu razmjerno lako pojaviti.

U tom kontekstu ideja da cijepljenjem štitimo druge naprosto nema biološke logike.

To sada jasno vidimo jer se delta varijanta učinkovito širi među cijepljenima, poneki cijepljeni razvijaju i težak oblik bolesti, no kod onih koji su preboljeli covid-19 čak i prije više od godinu dana to se, izgleda, ne događa u značajnijem broju.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay