Apolitični

Upoznajmo grenache crni

Vjerujemo da je grenache crni mnogima prilično nepoznata sorta vinove loze, barem u Hrvatskoj. No, ta sorta je jedna od najvažnijih sorti vinove loze u svijetu, a po rasprostranjenosti zauzima drugo mjesto.

Pitamo se onda kako to da rijetko čujemo za nju ili još rjeđe imamo prigodu kušati vino od istoimene sorte? Naime, grenache je u Hrvatskoj slabo rasprostranjen, a vina proizvedena od ove sorte rijetko se označavaju samim imenom sorte.

S druge strane, grenache crni je jako česta sorta u španjolskim, francuskim i talijanskim regijama. A razlog njene dobre rasprostranjenosti su njezine vrlo dobre proizvodne karakteristike.

U Španjolskoj se naziva „garanacha tinta”, a posljednji podaci kazuj da bi upravo Španjolska mogla biti domovina ove sorte pa bi ujedno i taj naziv bio uvršten kao glavno ime sorte.
Budući da je ova sorta nekada bila jako poznata, raširila se i drugdje po svijetu. Tako je s prvim europskim sortama stigla u Kaliforniju, u topla područja gdje su se jako dobro očitovale njezine karakteristike. Naime, u toplim područjima daje visoke prinose, ali i alkoholična, teška, često slatka i slabo obojena vina. Širila se po cijeloj Americi, no ne tako dobro kao druge europske sorte poput cabernet sauvignona, merlota ili zinfandela.

U Hrvatskoj ćete je najprije pronaći u sjevernoj Dalmaciji koja je, uz Dalmatinsku zagoru, preporučeno područje za uzgoj ove sorte.

Grenache crni pogodan je i za dobivanje rose vina. Često se koristi u kupaži s drugim sortama te je kao takav pogodniji nego kao individualan. Kod nas se uspješno kupažira s našim autohtonim sortama poput plavine ili babića. Uzgoj u uvjetima koje zahtjeva ova sorta osigurat će moćna, visokoalkoholna i puna vina, umjerenog intenziteta boje. Mirisi mogu varirati od tipičnih voćnih poput maline, kupine, trešnje pa sve do jačih, pikantnijih (papar).

Grenache crni je sorta koja zasigurno zaslužuje veću pozornost, posebice u mediteranskim zemljama, ako ništa drugo onda kao kompatibilni partner koji uvijek dobro dođe u kupažama, a to je i njegova ponajbolja odlika.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica, mag.ing.agr.