Apolitični

Upitajte se što vi možete učiniti za klimu?

Većina ljudi danas je svjesna da su klimatske promjene stvarnost i mnogi se pitaju što oni osobno mogu učiniti da pomognu, a stručnjaci odgovaraju da mogu, ali to u prvom redu zahtijeva promjenu životnog stila.

A to uključuje njihove automobile i stanove te široku paletu potrošačkih proizvoda. Smanjenje grijanja ima velik učinak, a osim toga štedi novac. Kućanski elektroaparati veliki su gutači energije.

Gledanje televizije uslugom streaminga proizvodi 100 kilograma CO2 na godinu na mreži”, a televizijski prijemnici s ravnim ekranom troše više struje nego stari tipovi unatoč tome što imaju druge prednosti.

Važan učinak može imati i odluka o izbjegavanju putovanja zrakoplovom. Europski let izravno proizvodi 1 do 2 tone CO2, a interkontinentalni letovi 3 do 5 tona.

Konačno da bi se uspostavio novi životni stil na dugoročnoj bazi dobro je uspostaviti prioritete. Prvo treba promijeniti jednu naviku, a tek zatim drugu i tako korak po korak. Jens Groeger to ovako ilustrira “U šoping idem biciklom, no šlag i dalje radim električnim mikserom”.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay