Apolitični

UOČI OLIMPIJSKIH IGARA: Eiffelov toranj temeljito ugrožen, no dobiva tek ‘facelifting‘

‘Da Gustave ovo vidi, dobio bi infarkt‘. Stručnjaci kažu da bi prebojavanje tornja nagriženog hrđom, koje bi koštalo 60 milijuna eura, bilo samo kozmetička promjena

Kada je 1889. dovršen, očekivalo se da će Eiffelov toranj – pariška ‘Željezna lady‘ – biti na tom mjestu do 20 godina, prije nego što bude rastavljen. No, 133 godine kasnije toranj još uvijek stoji, iako manje zahvaljujući čimbenicima njegova projektiranja, a više zahvaljujući brižnom održavanju.

Sada, međutim, povjerljiva izvješća koja su procurila u francuski časopis Marianne, ukazuju na to da je ovaj spomenik u lošem stanju i sav izgrižen hrđom. Tvrdi se da toranj treba sveobuhvatni popravak, ali umjesto toga bit će obavljeni samo kozmetički zahvati kako bi dobro izgledao za Olimpijske igre 2024. u Parizu, prenosi The Guardian.

“Kada bi Gustave Eiffel (konstruktor Eiffelova tornja) posjetio to mjesto, doživio bi srčani udar”, rekao je jedan neimenovani upravitelj tornja listu Marianne.

Ne zatvaraju ga na duže zbog turizma

Sete, tvrtka koja brine o tornju, a koja je u 99-postotnom vlasništvu grada, oklijeva ga zatvoriti na duže razdoblje zbog gubitka prihoda od turizma. Toranj obiđe oko 6 milijuna posjetitelja u uobičajenoj godini, što ga čini četvrtim najposjećenijim kulturnim mjestom u Francuskoj nakon Disneylanda, muzeja Louvre i palače Versailles.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay