Apolitični

UniWave200 — elektrana koja koristi moć mora!

Dosad su isprobani deseci različitih ideja za učinkovito, pouzdano i jeftino iskorištavanje energije morskih valova. No, nijedna nije bila osobito uspješna. Koncept australske tvrtke Wave Swell Energy (WSE) toliko je jednostavan da bi čak mogao i uspjeti

Početkom prošle godine u Bassovu tjesnacu koji odvaja Tasmaniju od australske obale instalirana je testna verzija plutajuće platforme nalik na veliku pedalinu koja proizvodi električnu energiju iskorištavajući kretanje morskih valova. Ideja prema kojoj radi uređaj nazvan UniWave 200 je koliko jednostavna, toliko i genijalna.

Zahvaljujući domišljatom dizajnu, kad valovi udaraju u platformu morska voda se usmjerava u posebno dizajniranu komoru gdje istiskuje sav zrak kroz izlazni ventil. Kako se morska voda povlači, u komori se stvara snažan vakuum koji usisava vanjski zrak i pritom pokreće lopatice turbine koja proizvodi struju. Dakle, UniWave 200 zapravo koristi valove kako bi stvarao snažno strujanje zraka – čitav sustav možda bi ispravnije bilo opisati kao vjetroelektranu na morski pogon!

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Wave Swell Energy / Autor: Promo