Apolitični

Univerzalni osnovni dohodak-prednosti i koristi za zajednicu

U nastavku smo prenijeli aktualni članak s Forbesa (piše: Victoria Collins), a Damira Mujića, hrvatskog poduzetnika, investitora te osnivača Avalona, pitali smo detaljnije o univerzalnom osobnom dohotku. Više o temi pročitajte u nastavku, a nakon toga i stručno mišljenje.

Je li vrijeme za univerzalni osnovni dohodak?

Pandemija COVID-19 otvara mogućnost za tzv. univerzalni osnovni dohodak (UBI), sustav u kojem svi dobivaju standardni iznos novca. Već nekoliko godina postoji snažan pokret prema njemu, a neki od poznatijih ljudi koji ga podržavaju su: Elon Musk, izvršni direktor Tesla i SpaceX-a te Pierre Omidyar, osnivač eBay-a. U SAD-u je čak pokrenuta stuija o ovom tipu dohotka.

Kako pandemija COVID-19 pogađa ekonomije širom svijeta, pokret UBI-a dobija sve više i više na važnosti. Sada je više od 500 političara zatražilo univerzalni osnovni dohodak u borbi protiv ovog novog virusa koji destabilizira gospodarstva širom svijeta. Oporba u Velikoj Britaniji čak ga je predložila pri raspravljanju o mjerama za potporu obiteljima tijekom ove javno-zdravstvene krize koja jako utječe na ekonomiju.

Što je univerzalni osnovni dohodak?

Univerzalni osnovni dohodak je prihod koji treba pokriti osnovne troškove i treba ga dati (univerzalno) svima-odraslima. Raspodjela dohotka je bezuvjetna. UBI nije nova ideja. Za njega se interesira mreža akademika i aktivista, a pokret je osnovan još 1986. godine te se na njemu radi već godinama.

Cijeli članak možete pročitati na: zeneinovac.com

Foto: Pixabay