Apolitični

Univerzalni organi za transplantaciju i bezalkoholno pivo s okusom pravog

Dostignuća, spomenuta u naslovu, samo su neka od istraživačkih poduhvata predstavljenih proteklog tjedna…

Za početak jedna stvarno obećavajuće dobra vijest. Kako piše časopis Science Translational Medicine, znanstvenicima je uspjelo naizgled nemoguće: promijenili su krvnu grupu doniranih ljudskih pluća i tako napravili veliki iskoraku prema izradi univerzalnih organa darivatelja.

Krvne grupe su u velikoj mjeri definirane prisutnošću ili odsutnošću određenih molekula šećera, antigena na površini stanica. Ako imunološki sustav tijela ne prepozna antigen, on će pokrenuti napad na te stanice. To dovodi do odbijanja presađenih organa od darivatelja druge krvne grupe.

No, eksperimentirajući s dva enzima, istraživači su uspjeli krvnu grupu doniranih pluća promijeniti iz tipa A u tip O, što je krvna grupa koju može prihvatiti svaki primatelj. 

Virtualna stvarnost pomaže kirurzima

Nova tehnologija virtualne stvarnosti mogla bi poboljšati ishode tisuća pacijenata koji se svake godine podvrgnu kirurškim zahvatima zbog kongenitalnih srčanih bolesti. Istraživači s Kings Collegea u Londonu razvili su način spajanja skeniranih snimaka koji se rutinski koriste za planiranje operacije prirođenih srčanih bolesti kako bi se stvorio trodimenzionalni, kucajući digitalni dvojnik srca.

Katalizator za učinkovito pretvaranje CO2 u gorivo

“U osnovi, možemo stvoriti benzin”, pohvalio se kemijski inženjer Matteo Cargnello, voditelj ekipe koja je svoje istraživanje, predstavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences, usredotočila na organske polimere, materijale s porama koje se lako mogu skalirati kako bi odgovarale strukturi potrebnoj za maksimiziranje reaktivnosti ugljičnog dioksida i vodika u lancima.

Bezalkoholno pivo s okusom pravog

“Bezalkoholnom pivu nedostaje aroma hmelja. Kada zagrijavanjem uklonite alkohol iz piva, ubijate i aromu koja dolazi od hmelja. Druge metode za proizvodnju bezalkoholnog piva minimiziranjem fermentacije također dovode do slabe arome jer je alkohol potreban da hmelj prenese svoj jedinstveni okus pivu”, objašnjava Sotirios Kampranis, profesor Sveučilišta u Kopenhagenu koji je s kolegom Simonom Dusséauxom otkrio kako napraviti bezalkoholno pivo puno arome hmelja.

Cijeli članak i opise ostalih izuma možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay