Apolitični

University of Notre Dame Concert Band pjesmom u Trogiru

Trogir, a uskoro i Zagreb, postaje grad domaćin još jednog velikog glazbenog događaja. Naime, u utorak, 26. svibnja na središnjem Trgu Ivana Pavla II. od 19 sati koncertnim programom predstavit će se University of Notre Dame Concert Band.
Riječ je o pjevačkom zboru istoimenog sveučilišta u SAD-u koji je poznat u svijetu po svojoj kvaliteti, repertoaru poznatih svjetskih hitova, tradiciji te izvođenju obrada pjesmama koje su prihvatljive svim generacijama. Na hrvatskom gostovanju fantastičnim sastavom dirigirat će Ken Da, ujedno profesor glazbe na Sveučilištu Notre Dame.

Podsjećamo ukratko, Nacionalno katoličko Sveučilište Notre Dame osnovano je davne 1842. godine od strane vlč. Edwarda Sorina. Više od 8.000 studenata pohađa navedeno Sveučilište iz svih 50 država SAD-a, kao i iz mnogih drugih država svijeta. Iz njihovog životopisa može se saznati kako ovu obrazovnu i vrlo cijenjenu instituciju čine fakulteti umjetnosti i književnosti, znanosti, poslovanja i ekonomije, arhitekture, strojarstva i prava, pa kao takvo nalazi se rangirano među 20 najboljih sveučilišta u SAD-u. Studenti su veoma aktivni u životu kampusa Notre Dame pa ih više od 500 svake godine sudjeluje na koncertnim priredbama poput ovih.
Zasladimo na kraju glazbene trogirske priče činjenicom kako će gosti iz Amerike izvoditi popularne skladbe kao što su Volare, potom hitove Bennyja Goodmana, Stinga, kao i tradicionalne napjeve, a neće zaboraviti ni Beethovena i druge svjetski priznate umjetnike.

Neka vam 26. svibnja u večernjim satima budem usmjeren prema Trogiru.

Više u kategoriji: Glazba

D. Šabić, mag. nov.