Apolitični

UNESCO je sa svoje liste izbacio Liverpool, prijeti li Splitu isti scenarij…

Prijeti li Splitu isti scenarij zbog nereda po Palači? Mirko Petrić: Nova gradska vlast se trudi, ali konzervatori…

UNESCO je odlučio postrožiti svoje kriterije. Objavljeno je kako je Liverpool uklonjen s liste svjetske baštine, a da bi se slično moglo dogoditi i neolitskom Stonehengeu zbog gradnje tunela i Veneciji ako nastave pristizati kruzeri.

U Splitu su prije nekoliko godina boravili francuski eksperti iz UNESCO-a, koji su na Peristilu našoj novinarki rekli kako Palača kakva je u sadašnjem stanju ne bi mogla dospjeti na listu, ali da se zadržava budući da je već upisana na nju.

Niti je za područje u granicama UNESCO-ove zaštite, unatoč traženju iz Pariza, nadopunjena Izjava o univerzalnoj vrijednosti, koja bi objasnila po čemu je to svjetska baština. Ne postoji ni plan upravljanja povijesnom jezgrom, koji također zahtijeva UNESCO.

S druge strane, imamo nered, sve od devastiranog bedema Contarini pa do istočne obale, pretjeranu turistifikaciju povijesne jezgre, iseljavanje domicilnog stanovništva, megalomanske ideje o intenzivnoj hotelskoj i stambenoj gradnji na Istočnoj obali koja bi gabaritima agresivno “konkurirala” Palači.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay