Apolitični

Unatoč najavama o smanjenju, svijet i dalje proizvodi rekordne količine plastičnog otpada

Izvješće je pokazalo da se recikliranje ne povećava dovoljno brzo da bi se nosilo s količinom proizvedene plastike.

Svijet proizvodi rekordnu količinu plastičnog otpada za jednokratnu upotrebu, uglavnom napravljenog od polimera stvorenih iz fosilnih goriva, unatoč globalnim naporima da se smanji onečišćenje plastikom i emisija ugljika, navodi se u novom izvješću objavljenom u ponedjeljak, koje prenosi CNN.

Drugi Indeks proizvođača plastičnog otpada, koji je sastavila filantropska zaklada Minderoo, pokazao je da je svijet proizveo 139 milijuna metričkih tona jednokratnog plastičnog otpada u 2021., što je 6 milijuna metričkih tona više nego 2019., kada je objavljen prvi indeks.

To pokazuje izvan svake sumnje da problem plastičnog onečišćenja postaje mnogo veći i da ga pokreću proizvođači polimera, koji su naravno potaknuti sektorom nafte i plina, rekao je Andrew Forrest, osnivač Minderooa i izvršni direktor Fortescue Metalsa.

On predlaže “polimernu premiju” za svaki kilogram plastičnog polimera napravljenog od fosilnih goriva kako bi se ljudima, tvrtkama i vladama dao financijski poticaj da više recikliraju.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay