Apolitični

UN upozorava na probleme u opskrbi hranom; SELJACI: ‘Otvorite nam tržnice!’

Pandemija koronavirusa mogla bi utjecati na sigurnost opskrbe nekih vrsta hrane s obzirom da je uvođenje mjera izolacije i ograničavanja kretanja negativno utjecalo na dostupnost radne snage, priopćila je organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), a prema njihovoj procjeni problemi s opskrbom mogu se očekivati tijekom travnja i svibnja.

Nekadašnji predsjednik Udruženja za poljoprivredu HGK i dugogodišnji poljoprivredni konzultant Stipan Bilić u izjavi za Dnevno kaže da je upravo sada prilika da se ponovno otvore tržnice, a odluku Nacionalnog stožera o njihovom zatvaranju ocijenio je najgorom mogućom odlukom.

„Sad je prilika da se domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji omogući prodaja i da se otvore tržnice. Ako seljak u roku pet dana ne uspije prodati povrće, ono propada i mora se baciti“, pojašnjava Bilić svjestan činjenice da bi to bila ne-tržišna mjera, ali bi bila strašno korisna i za proizvođače i za potrošače.

„Država je zatvorila tržnice, ali je omogućila trgovinama da prodaju voće i povrće iz uvoza, iz Italije, primjerice, koje je možda i kontaminirano koronavirusom, ali zato voće iz doline Neretve sigurno nije“, navodi Bilić.

Rast cijena hrane Hrvatska će dočekati u vrijeme Vladine kontrole cijena što bi moglo izazvati nestašicu jer teško da će izvoznik iz neke zemlje pristati da mu se proizvod u Hrvatskoj zbog odluke naših političara prodaje po cijeni ispod tržišne.

Cijeli članak možete pročitati na: dnevno.hr

Foto: Pixabay