Apolitični

„Umjetnost intervjua” Juana Mayorge u HNK-u Zadar

U srijedu 6. svibnja s početkom u 20 sati pogledajte novu predstavu u koprodukciji HNK-a Zadar i HNK-a Split – „Umjetnost intervjua”, prema tekstu suvremenog španjolskog dramatičara Juana Mayorge, u prijevodu, adaptaciji i režiji Nenni Delmestre. Predstava je premijerno izvedena 27. travnja u HNK-u Zadar.

U predstavi igraju Jasna Ančić, Žana Bubmer, Sara Ivelić i Bojan Brajčić. Scenografiju, kostimografiju i glazbu potpisuje Lina Vengoechea, a oblikovanje svjetla potpisuje Ivo Nižić.

hnk zadar i hnk split umjetnost intervjua (1)Lica ove drame su tri generacije žena koje žive pod istim krovom; jedan muškarac (uljez u njihovu životu) i jedna kamera. Uključivanjem kamere jedan posve običan dan u njihovu životu postaje opasan izazov u kojem se „službena povijest” te obitelji, njihove istine, ljubavi, njihova prošlost i budućnosti dovode u pitanje. Igra kamerom i umjetnost intervjua u kojoj jedan postavlja pitanja, a drugi odgovara, postaje mehanizam ogoljavanja života koje postavlja pitanje: što je to istina i može li se živjeti bez laži. Juan Mayorga, referirajući se na pirandellovske dramaturške motive, gradi originalno dramsko pismo puno uzbuđenja, humora i emocija.

Inače, Juan Mayorga (1965.) jedan je od ponajboljih, najigranijih i najnagrađivanijih španjolskih suvremenih dramatičara (Nacionalna nagrada za kazalište 2007.), a njegov posljednji tekst Umjetnost intervjua (svjetska premijera održana u Madridu, u veljači 2014.) izvodi se na nekoliko europskih i svjetskih pozornica.

Dođite u Zadar i uvjerite se zašto.

Više na: www.larineprice.com

Foto: Željko Karavida

D. Šabić, mag. nov.