Apolitični

Umjetnost branja morske soli u Pagu i Ninu

Sol je bijelo zlato kao i tradicija proizvodnje na prirodan, ekološki način. Koristi se energija sunca i vjetra kako bi more isparavalo uza to namijenjenim prostranim bazenima. U Pagu i Ninu čisti okoliš, specifični klimatski uvjeti s velikim brojem sunčanih sati i pogodni vjetar, uz izuzetan geografski položaj, osiguravaju vrhunsku kvalitetu soli. Želite li vidjeti kako se na tradicionalni način proizvodi sol, zanimaju li vas suveniri od soli ili biste se htjeli okušati u tzv. branju soli, posjetite ove destinacije. Također napominjemo da se i u solani Nin održava jedinstveni Festival soli. Naime, to je jedna od rijetkih europskih solana u kojoj se sol još uvijek proizvodi na tradicionalan način primjenom ručnog branja i pakiranja.

Festival čine natjecanja, pripreme antičkih i drugih jela, zabavni program, a sol je, naravno, glavni sastojak oko kojeg se vežu sva događanja. Posjetitelji tako mogu otkriti sve blagodati soli, njeno korištenje u službi ljepote i njege kože te pravilne primjene u kuhinji, a usput se i dobro zabaviti. Ninska morska sol je užitak okusa i više je od prehrambene potrebe. Dar je to Jadranskog mora, sunca i vjetra s obronka Velebita koji oživljava i otkriva esenciju okusa. Povećana koncentracija prirodnog joda zbog alge (petule) koja se nalazi u morskoj vodi osnažuje okus i povećava kvalitetu ninske soli. U svijetu okusa, sol je začin koji mijenja sve. Nije ni čudo da je ispravno dodavanje soli u kuhinji prava umjetnost. Sol se mora dodati svakom jelu u pravom trenutku da bi se uz zadovoljavanje osnovnih fizioloških potreba intenzivirali i gurmanski doživljaji.

Izvor: zadar.hr
Više u kategoriji: hrana, zdravlje, turizam
D. Šabić, mag. nov.