Apolitični

Umjetnik Philatz ima novi projekt naziva Staklenke starog Zagreba

Sigurno vam ispod radara nije mogao proći predivan umjetnički projekt Mali Zagreb, kojeg je umjetnik Philatz zajedno sa svojim timom postavio na ulice grada Zagreba. Iako smo o njima dosta pisali, uvijek nas iznova oduševe kada ih ponovno uočimo na ulicama grada.

Sada filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz ima novi “minijaturni” projekt naziva Staklenke starog Zagreba. Odmah smo ga kontaktirali i otkrili kako je došao na ideju i što se sve krije ize ova priče.

Već neko vrijeme razmišljam o ovakvom tipu minijatura, sve od projekta Mali Zagreb, koji je bio prvi doticaj s minijaturnim elementima starog Zagreba. Sada me zanimaju minijature u skali 1:150 unutar malog zadanog prostora, odnosno unutar starih staklenki. Ideja proizlazi iz duboke ljubavi i poštovanja prema gradu i njegovoj bogatoj povijesti. Osjetim da ovu fascinaciju zagrebačkom prošlošću dijele mnogi koji su privučeni nostalgičnim šarmom prošlog vremena. Korištenje minijatura u ovom projektu služi kao jedinstven i kreativan način za očuvanje i izlaganje ove povijesti u interesantnom obliku.

Cijeli članak možete pročitati na: journal.hr

Foto: Filip Filković Philatz