Apolitični

Umjetnički paviljon: Prva izložba u Hrvatskoj koja tematizira globalni problem hrane

Ravnateljica Umjetničkoga paviljona i idejna začetnica izložbe
Jasminka Poklečki Stošić istaknula je kako dugo razmišlja o tomu kako umjetnost može pridonijeti osvještavanju globalnoga problema hrane. S tim u vezi, spomenula je više podataka koje povezuje zajedničkom ocjenom da su ‘zastrašujući’. Neki od njih su da, prema procjenama, danas na svijetu živi oko 7,6 milijarda ljudi, u svijetu se proizvodi hrane za oko 20 milijarda ljudi, ali usprkos tomu, prema statističkim podatcima, u svijetu je 2017. umrlo 820 milijuna ljudi od gladi ili pothranjenosti.

I dok je na svijetu pretilo oko 50 milijuna djece, trostruko više je gladne djece, a samo se u Europskoj uniji godišnje baci hrane u vrijednosti od oko 143 milijarde eura, a u toj istoj Europi ima oko 125 milijuna siromašnih ili na rubu siromaštva, od kojih je i 3,5 milijuna beskućnika. Ako gledamo lokalno, u Hrvatskoj se dnevno baci oko tona hrane, na godišnjoj razini oko 400 tona hrane što je oko 70-90 kilograma hrane godišnje po osobi.

Upravo su nas ove krajnosti ponukale da se angažiramo i o globalnome problemu hrane progovorimo izložbom, rekla je Poklečki Stošić. Objasnila je i zašto upit na kraju naslova izložbe ‘Neka jedu kolače’ – zbog legendarne izjave pripisane francuskoj kraljici Mariji Antoaneti – Ako nemate kruha, jedite kolače – kako bismo istaknuli i tu mračnu stranu hrane koja je još nedovoljno osviještena.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay