Apolitični

Umjetnička djela generirana umjetnom inteligencijom ne mogu se autorski zaštititi

Revolucionarnom odlukom američki sud uskraćuje zaštitu autorskih prava umjetnosti generiranoj umjetnom inteligencijom, što izaziva burne rasprave o biti ljudske kreativnosti.

Američki sud donio je presudu protiv autorskih prava za umjetnička djela generirana umjetnom inteligencijom. Odluka je donesena u kontekstu tužbe koja uključuje odbijanje Američkog ureda za autorska prava da dodijeli autorska prava Stephenu Thaleru za sliku generiranu umjetnom inteligencijom proizvedenu pomoću njegovog algoritma Creativity Machine, piše The Hollywood Reporter.

Thaler je više puta pokušao osigurati autorska prava za sliku prema klasifikaciji “rada za najam”, što bi vlasnika Creativity Machine označilo kao autora, a Thalera kao vlasnika umjetničkog djela. Međutim, svi su takvi pokušaji dosljedno odbijani.

Nakon konačnog odbijanja od strane Ureda za zaštitu autorskih prava prošle godine, Thaler je podnio tužbu protiv njih, tvrdeći da je njihovo odbijanje bilo proizvoljno, hirovito… i da nije u skladu sa zakonom. Sutkinja Howell se, međutim, nije složiila s takvim stavom. 

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay