Apolitični

Umjetnici tuže popularne AI generatore slika zbog kršenja autorskih prava

Kolektivna tužba podignuta je pred američkim federalnim sudom, a slična je onoj usmjerenoj prema pomoćniku u kodiranju, Copilotu. Tužitelji tvrde da je AI trenirana na njihovim radovima bez dozvole

Troje američkih umjetnika, Sarah Andersen, Kelly McKernan i Karla Ortiz, angažirali su odvjetnike te podigli skupnu tužbu protiv tri poznata i vrlo popularna AI generatora ilustracija. Meta tužbe su kompanija Stability AI i njezin Stable Diffusion, DeviantArt i njihov slični sustav DreamUp te bot za AI umjetnost Midjourney. Tužitelji navode da svojom tužbom žele zaštititi i autorska prava “milijuna drugih umjetnika”, za koja smatraju da su povrijeđena prilikom treniranja ovih sustava umjetne inteligencije.

Sjetit ćete se da je slična tužba, ne tako davno, pokrenuta i u developerskoj zajednici. U njoj programeri traže zadovoljštinu ukoliko je Microsoftov sustav za pomoć u programiranju, GitHub Copilot, koristio njihov originalni programski kod kako bi “naučio” pisati svoje programe. Vrlo slična je i tužba umjetnika usmjerena prema AI generatorima slika, a vodi je i isti odvjetnički ured te isti “frontmen”, programer i odvjetnik Matthew Butterick.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay