Apolitični

Umjetnici traže potporu jer nemaju za režije, ali neće je dobiti ako imaju ijedan neplaćen račun!?

Zagrebački Gradski ured za kulturu raspisao je natječaj za potpore samostalnim umjetnicima, a jedan uvjet zbunio ih je i razljutio.

Da bi dobili potporu, umjetnici moraju imati prebivalište ili boravište na području Grada Zagreba minimalno godinu dana prije objave poziva, država im mora plaćati doprinose ili moraju biti članovi umjetničke strukovne udruge, ne smiju primati dohodak od nesamostalnog rada, ne smiju biti redovni studenti ili umirovljenici (!?), ni dioničari trgovačkog društva ili vlasnici udjela u temeljnom kapitalu trgovačkog društva ili vlasnici obrta.

Na samom kraju uvjeta nalazi se i rečenica koja je zbunila brojne samostalne umjetnike koji su se namjeravali javiti za gradsku potporu, a to je uvjet da umjetnik ne smije imati dugove prema proračunu grada Zagreba ni prema državnom proračunu. Dakle, tko želi dobiti pet tisuća kuna bruto od Grada Zagreba, ne smije biti dužan Gradskoj plinari ili Elektri niti biti u dugu prema državi zbog uplata za, primjerice, zdravstveno osiguranje. Pomoć Grada Zagreba tako će ići samo onima koji su lani imali novac za plaćanje režija, poreza, prireza…

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay