Apolitični

Umjetna inteligencija zainteresirala je i hakere

Kompanije bi svoju kibernetičku zaštitu morati podići na još veći nivo jer jasno je kako će hakeri i ljudi loših namjera također (pokušati) iskoristiti AI za nove sofisticirane napade, zbog čega ne treba čekati i djelovati reaktivno, već proaktivno kako bi se takve situacije dočekale spremne.

O izazovima kibernetičke sigurnosti i opasnostima koji prijete zbog AI, razgovarali smo sa stručnjakom za to područje, direktorom Direkcije za informacijsku sigurnost u Setcoru Vedranom Vujasinovićem.

Da, umjetna inteligencija zainteresirala je i hakere i kriminalce zbog njenog potencijala. Realna opasnost od napada koji koriste AI već postoji, iako još nije dosegnula masovnu razinu. Napadači mogu iskoristiti AI za manipulaciju, prijevare i napade na sigurnost sustava. Nažalost, već su zabilježeni napadi koji koriste AI. Hakeri mogu koristiti AI za stvaranje sofisticiranih i uvjerljivih lažnih sadržaja, kao što su lažne slike, video ili audio zapisi, koji mogu obmanjivati ljude. Također, AI može biti iskorišten za poboljšanje učinkovitosti napada, kao što su generiranje naprednih phishing poruka ili automatsko pronalaženje ranjivosti u sustavima. Napadači, čak i bez prethodnog iskustva, sada mogu lako pristupiti sofisticiranim alatima i tehnikama koje AI pruža, često bez ikakvih dodatnih troškova, čime se povećava potencijalna uspješnost njihovih napada.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr