Apolitični

Umjetna inteligencija vratila nam je Nirvanu na godišnjicu Cobainove smrti

Projekt Lost Tapes of the 27 Club koristi umjetnu inteligenciju kako bi analizirali stvaralaštvo preminulih autora i stvorili nove pjesme.

Na Uskrsni ponedjeljak mnogi su se prisjetili Kurta Cobaina, legendarnog frontmena grupe Nirvana koji si je oduzeo život upravo 5. travnja 1994. godine. Dvadeset i sedam godina nakon njegove smrti, karakteristični zvuk Cobainove glazbe vratio se fanovima zahvaljujući umjetnoj inteligenciji!

“Novu Nirvaninu pjesmu” predstavio je projekt Lost Tapes of the 27 Club koji koristi napredne softverske sustave kako bi analizirao stvaralaštvo prerano preminulih autora i generirao pjesme kakve bi možda stvarali da su i danas živi.

Pri tome se fokusiraju na članove takozvanog Kluba 27, odnosno umjetnike poput Kurta Cobaina, Jimija Hendrixa, Jima Morrisona i Amy Winehouse, koji su umrli ili su se ubili s 27 godina.

Iza projekta stoji organizacija Over the Bridge, čiji je cilj podići svijest o mentalnom zdravlju unutar glazbene zajednice.

Jedan od prvih produkata jest pjesma “Drowned in the Sun” nastala na temelju kompjutorske analize 30 najpopularnijih Nirvaninih pjesama

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay