Apolitični

Umjetna inteligencija upravo mijenja svijet. Pogledajte kakve fotografije stvara

Ako pak već imate fotografiju koju želite urediti, Deep Dream Generator, jedna od najpoznatijih AI aplikacija dostupnih javnosti, s umjerenim uspjehom pretvara fotografiju Zadra u djelo slikano stilom venecijanskog slikara Canaletta.

Trenutni hit su AI aplikacije koje na temelju zadanih parametara potpuno samostalno stvaraju fotografije i druga umjetnička djela. Koliko su dobre najbolje pokazuje podatak da ostvaruju i tržišne rezultate. Portret “Edmond de Belamy”, potpuno izmišljene povijesne osobe, 2019. je prodan za nevjerojatnih 432 tisuće i 500 dolara.

Korištenje umjetne inteligencije u svrhu zabave također je postalo vrlo rašireno – recimo, ako iz nekog razloga želite stvoriti sliku Plenkovića koji peca ili Joea Bidena kako jede grah, upisivanjem komandi u web stranicu Craiyon možete to napraviti u sekundi.

Generiranje slika iz komandi moguće je odvući i u nadrealniji smjer. Upisivanjem komande “igrač bejzbola u svemiru lovi sunce” u aplikaciju Starry AI dobije se nesavršen, ali zanimljiv rezultat.

Trenutno je možda najzanimljivija aplikacija Midjourney, u kojoj su ljudi uspjeli napraviti spektakularne nadrealne grafike.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Deep dream generator