Apolitični

Umjetna inteligencija nepovratno mijenja svijet umjetnosti: Hoće li strojevi istisnuti slikare, dizajnere i modele?

Dok jedni ulazak umjetne inteligencije u svijet umjetnosti zovu robotskom apokalipsom, drugi nalaze inspiraciju u demokratizaciji vizualnog izražaja. Jedna je stvar sigurna – uvođenjem alata za kreiranje umjetnom inteligencijom u javnu domenu stvari više neće biti iste

Premda se možda ne bavite umjetnošću, možda ste čuli za pojam AI image generation. Nedavno izdan model za sintezu slika Stable Diffusion svakom vlasniku računala s pristojnom grafičkom karticom omogućava stvaranje bilo kakve vizualne stvarnosti – jedina im je granica mašta. Sustav može imitirati apsolutno sve vizualne stilove te, ako mu date dovoljno dobre upute, poput čarolije stvoriti rezultate na ekranu.

Dok je dio umjetnika oduševljen ovom idejom, drugi nisu baš sretni, a društvo je u načelu nesvjesno ove tehnologije u razvoju koja u posljednje vrijeme prožima Twitter, Discord i Github. Sinteza slika donosi mogućnosti koje je nekad donio izum kamere ili čak sam nastanak vizualne umjetnosti. Na stolu je i naše poznavanje povijesti, ovisno o tome kako stvari na kraju ispadnu.

Kako god okrenuli, Stable Diffusion nalazi se na čelu novog vala alata dubokog učenja koji nastoje promijeniti kreiranje vizualnih medija.

Sinteza slika donosi mogućnost bogate vizualizacije, sve je lakša za korištenje i ubrzava mogućnosti stvaranja umjetnika koji je odluče prihvatiti – kao što je to Adobe Photoshop napravio u devedesetima.

Stable Diffusion možete pokrenuti i vi. Sučelje programa evoluira sve brže te se mijenja iz grubih komandi i Google Colab notesa u polirana, ali i dalje kompleksna grafička sučelja koja će postati sve jednostavnija. Ovo znači da, čak i ako niste tehnički nastrojeni, samo dajte da prođe malo vremena – jednostavnija rješenja su na putu, a ako sve propadne, uvijek možete isprobati demo na internetu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Sliku je napravila umjetna inteligencija – Screenshot / Autor: Dall E 2