Apolitični

Umješnost klape „Kumpanji”

Klapa „Kumpanji” osnovana je 1995. u Blatu na Korčuli i od tada bilježi brojna snimanja i uspješne koncerte u raznim gradovima, dvoranama, televizijskim i radio emisijama diljem Hrvatske i Europe. Pjevaju prvenstveno tradicionalne klapske a capella pjesme, izvorne i skladane te hrvatske sakralne pjesme. Uz vlastiti mandolinski sastav često izvode nove dalmatinske pjesme, obrade zabavne glazbe hrvatske estrade i stranih evergreena. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu nastupili su već 1996. kad su kao debitanti osvojili nagradu i od tada su u redovitim nastupima osvojili petnaestak nagrada u raznim kategorijama, Veliko finale, Večer novih skladbi, Finale izvornih skladbi u 5 pjevača itd.

Dugi niz godina Kumpanji nastupaju na brojnim festivalima i smotrama s kojih su se vratili s više od trideset nagrada i priznanja. Uz brojne i česte nastupe u Sloveniji, dobitnici su prve nagrade žirija međunarodnog festivala zborova u Veroni 1999., a prva su i vjerojatno jedina klapa koja je nastupila u srcu Europske unije u Bruxellesu (Berlaymont) 2006. Nagradu KOR za klapu godine u Hrvatskoj dobili su 1998. u izboru televizijskih i radio postaja.

Kumpanji su četiri godine zaredom nominirani za nagradu Porin, surađivali su s brojnim eminentnim izvođačima i skladateljima u Hrvatskoj. U klapi su: 1. tenor – Rino Žuvela; 2. tenor – Đoni Bačić i Zlatan Milat; bariton – Marko Gugić i Petar Salečić, bas – Anton Borovina, Nenad Romano Lipovac i Ivan Sardelić, a glazbeno je vodi prof. Emil Martinović. Dragim Korčulanima želimo puno sreće i uspjeha u nastupima i očuvanju glazbene kulturne baštine.

Izvor: FDK Omiš
Foto: klapakumpanji.com i fdk.hr
Više u kategoriji: glazba
D. Šabić, mag. nov.