Apolitični

Umirujući miris tamjana

Philip Chidell / Shutterstock.com

Danas je blagdan Svih svetih kada tradicionalno odlazimo posjetiti posljednje počivalište naših najmilijih. Prilikom posjeta crkvi, za vrijeme mise i na posljednjim počivalištima, sigurno ste osjetili i osebujan miris. Riječ je o tamjanu, aromatičnoj smoli koja potječe iz Azije i Afrike, a dobiva se iz drva bosvelije.
Tamjan je jedan od najstarijih mirisa poznatih čovjeku, a prostorom se širi tako što se komadić smole zapali. Zanimljivo je da se još u drevnom Egiptu koristio za balzamiranje mumija. U crkvenim obredima koristi se zbog vjerovanja da njegov miris tjera zle duhove. Međutim, osim u vjerskim obredima, ima veliku primjenu u kozmetici. Pomaže i u liječenju mnogih bolesti i stanja poput loše cirkulacije, kod nekih vrsta karcinoma, smanjuje bol uzrokovanu artritisom, ali također olakšava i psihičko stanje uzrokovano stresom.
Ovo izuzetno sredstvo pomaže kod raznih kožnih oboljenja poput akni, ali i strija, bora, rana i ožiljaka. Svakako, radi se o vrlo vrijednoj biljci koje se ne bismo trebali sjetiti samo prilikom posjeta crkvi ili na blagdane poput Svih svetih. Kupite mirisne štapiće tamjana za svoj dom i prepustite se prekrasnom mirisu koji će oplemeniti svaku prostoriju i učiniti da se osjećate bolje, smirenije i opuštenije.

Više u kategoriji: Kulturna baština
L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.