Apolitični

Umirovljenici Dalmacije guštali u Cavtatu

Hoteli „Albatros”, „Epidaurus” i „Plat” u Cavtatu od 23. do. 25. listopada bili su domaćini 36. Susreta umirovljenika Dalmacije koji su primili 1370 umirovljenika, iz četiri dalmatinske županije. Članovi Matice umirovljenici posjetili su i razgledali Cavtat i njegove kulturno-povijesne i turističke znamenitosti, posebice crkve te kuću Vlahe Bukovca (1855. – 1922.), a u subotu su mnogi otišli u Crnu Goru i posjetili Budvu, Tivat i Kotor. Neki su posjetili Konavle i susjedna mjesta. U predvečernjim satima održan je okrugli stol na temu: „Umirovljenici jučer, danas i sutra”. Zadnjeg dana susreta umirovljenici su i uz stručne vodiče razgledali Dubrovnik i njegove znamenitosti.
Prof. Ivo Margetić, potpredsjednik HSU i član MUH u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na pitanje kako doživljava ove susrete, pored ostaloga kazao je: „Uz sve probleme koje ovi susreti nose sa sobom, rekao bih da je ovaj Susret umirovljenika Dalmacije ipak vrlo pozitivna stvar, da je dobro da se pamti šta je dobro, a ono loše da se ne ponavlja. Nakon 36 druženja očito je došlo vrijeme da se pronađe novi koncept gdje bi se umirovljenici na tim susretima na neki način prožimali, gdje bi izmjenjivali iskustva jer dolazimo u situaciju da smo prostorno smješteni po regijama, a ne zajedno, kako se već dugo razmišljalo”, rekao je prof. Margetić.
Nediljko Babić, predsjednik MUH Imotske krajine, koji je bio nazočan na 15-ak susreta, ali i nadaleko poznat kao umirovljenik koji spaja ljude, posredovanjem pri spajanju brakova, ovaj susret smatra važnim, iako negativne emocije ne može skriti. Ocjena je ipak vrlo dobra, kaže on, jer hrana i smještaj u hotelu su izvanredni…

Predsjednik MU otoka Brača, Slobodan Lukšić, domaćin prošlogodišnjih susreta uspoređuje ove i prošlogodišnje susrete, te kaže, „Običaj je da na susretima bude nazočan i gradonačelnik dotičnog grada/mjesta te župan ili njihovi predstavnici, kao što je bilo i lani. Uz to smo dobili sve pohvale dužnosnika MUH iz Zagreba, od Zadra do Dubrovnika i od Visa do Imotskoga, a poznati fotograf Šime Strikoman je napravio i milenijsku fotografiju, što su mediji i popratili. Važno je da su se umirovljenici družili, zabavljali, plesali. Zoja Puharić, predsjednica MU Makarske istaknula nam je da su na svim susretima očekivanja velika. Pored druženja i zabave, ovdje ima i primjedbi. Nismo dočekani, nismo pozdravljeni. Evo, druga je večer, ples i zabava. Nitko nam se nije obratio ni sinoć ni večeras. Nismo zadovoljni po tom pitanju, ali hrana, piće i usluge u hotelu su dobri. Ali došli smo se družiti, pa ćemo sve ostalo zaboraviti, kazala je predsjednica makarskih umirovljenika.
I na kraju, obratili smo se gđi Luci Gvozden, potpredsjednici MUH i potpredsjednici MUH Dubrovačko-neretvanske županije, i očekujući njeno mišljenje o organizaciji susreta, malo smo iznenađeni. Kontrasti su ogromni i vidljivi jer ona kaže: „Negativno nema ništa.To nećemo govorit. Našim umirovljenicima koji su došli u hotele „Albatros” , „Epidaurus” i hotele „Plat”, vjerujem da je bilo odlično.

Prvog dana umirovljenici su posjetili grad i njegove znamenitosti, uz normalno, vodiča koji ih je upoznao s Cavtatom, posebice su razgledali kuću Vlahe Bukovca i crkve. Drugog dana umirovljenici su obišli Crnu Goru, odnosno Budvu, Tivat i Kotor, a neki su vrijeme prikratili izletom u Konavle i Zavičajnu kuću i Konavoske dvore, Soko kulu te druge znamenitosti i susjedna mjesta. Kruna na sve je u subotnja večera uz ples, a tom prilikom su se umirovljenicima obratili domaćini i gosti. Dok ovo pričam prošla su 23,30 navečer i sva sam mokra do kože. Onda i sami procijenite kako nam je bilo. Vjerujem da su ljudi zadovoljni, da nitko nema primjedbu, da iduće godine, ako Bog da zdravlje, što je najvažnije, da ćemo se naći u Zadru. Želim da nam bude isto ovako lijepo u Zadru i da se nastavimo družiti kao i ovih 36 puta i to svake godine u drugom gradu, od Zadra do Dubrovnika. Ipak to nešto znači!”
Domaćin sljedećih 37. Susreta umirovljenika dalmatinskih županija krajem listopada bit će upravo Zadarska županija.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika
Piše: Davor Grgat