Apolitični

Ulagači danas bježe od bitcoina kao da prenosi virus

Prije samo nekoliko godina, velik je broj ljudi poludio za kriptovalutama. Preko noći su postale sinonim za brzu zaradu i peterostruka vraćanja uloženih sredstava, ali i vrlo atraktivna tema za investitore koji su svjesni rizika, ali i isplativosti bavljenja s njima. 

Kao jedni od glavnih indikatora nadolazeće recesije, dionice svjetskih giganata drastično padaju iz mjeseca u mjesec. Isto vrijedi i za kriptovalute, ali velika razlika leži u spoznaji da za jedne znamo da će s vremenom ponovno doseći rekordne visine, ali to ne možemo reći za druge – jer njihova struktura leži na špekulaciji.

Ankete pokazuju nesigurnost investitora

Vrlo je vjerojatno da će bitcoin pasti na 10.000 dolara, što je gotovo pola njegove vrijednosti, nego da će se vratiti na 30.000 dolarasmatra 60 posto od 950 investitora koji su sudjelovali u najnovijoj anketi MLIV Pulsea. Podsjećamo, bitcoin je pao na 20.474 dolara, dakle 2.4 posto početkom ovog tjedna. 

Takva uplašena i negativna predviđanja naglašavaju koliko su ulagači postali nesigurni pri investiranju u kriptoindustriju koju su uzdrmali zajmodavci, kolaps valuta i kraj politike lake zarade tijekom pandemije koja je potaknula spekulativnu ludnicu na financijskim tržištima. Oko dva trilijuna dolara je nestalo iz tržišne vrijednosti kriptovaluta od kraja prošle godine, prema podacima koje je objavio CoinGecko.

Mali ulagači su bili zabrinutiji po pitanju kriptovaluta za razliku od svojih institucionalnih kolega, s obzirom da je gotovo četvrtina tu klasu imovine proglasila smećem. Profesionalni ulagači bili su znatno otvoreniji prema digitalnoj imovini, ali sektor ostaje polarizirajući. Dok je oko 28 posto svih ispitanika izrazilo snažno uvjerenje da su kriptovalute budućnost financija, 20 posto ih je označilo bezvrijednima

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay