Apolitični

Ujedinjenih Arapski Emirati, NASA-e i Kina, do Marsa stižu prije kraja veljače

Na Mars uskoro stiže mala flota svemirskih letjelica. One sa sobom nose znanstveno-tehnološka nastojanja Ujedinjenih Arapskih Emirata, NASA-e i Kine, a cilj je istraživanje Crvenog planeta. ‘Ove vlade pokrenule su misije zbog istraživanja, a ne zbog poslovnih interesa’, komentirao je direktor Planetarnog društva Bill Nye u razgovoru za The Verge.

Hope

Do Marsa će prvo doletjeti emiratski orbiter Hope. Nakon što ju je u svemir prije sedam mjeseci pogurala japanska raketa H-IIA, sonda će u orbitu našeg planetarnog susjeda stići 9. veljače te će provesti dvije godine pomno promatrajući atmosferu i dnevne promjene vremena. UAE će ovim potezom postati prva arapska nacija koja je lansirala međuplanetarnu sondu te se time pridružila ostalim ‘velikim igračima’ u polju istraživanja svemira.

Tianwen-1

Korak nadomak UAE-a i njihove sonde Hope nalazi se kineska letjelica Tianwen-1, a do Marsa stiže 10. veljače.

Perseverance

Ako Amerikancima slijetanje pođe za rukom, Perseverance, rover vrijedan preko dvije milijarde dolara, iskoristit će svoj sustav kretanja za dvogodišnje istraživanje kratera Jezero i traženje organskih spojeva UV laserom, analiziranje sastava marsovskih stijena rendgenskim spektrometrom te praćenje vjetrova pomoću dva specijalizirana mikrofona.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay