Apolitični

Ugodni razgovori naroda sinjskoga

Za kraj ovoga tjedna Ugodni razgovori upotpunjeni su pričom iz Sinja, viteškog grada alkara, koji stoljećima već zaštićuje čudotvorna Gospa Sinjska. Kako bi nam dočarao svoj kraj i oplemenio ga s toplim riječima o povijesti, običajima, tradiciji i ljudima, razgovarali smo s maestrom Momirom Čačijom, poznat i kao voditelj klape Sinj, autor brojnih klapskih pjesama, čovjekom koji je za svoj dugogodišnji glazbeni, umjetnički i društveni rad više puta nagrađivan. Družili smo se u Sinju na nekoliko znamenitih lokacija koje daju dušu i osjećaj gradu koji uvijek rado prima sve ljude dobre volje. Evo što nam je na početku Ugodnih razgovora kazao maestro Čačija.

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/01/Momir-Čačija-ton-1.mp3?_=1

Sinj je u Hrvatskoj prepoznatljiv po mnogim pozitivnim događajima, manifestacijama. Ima jako dobro razvijenu gastro kulturu koju su mnogi probali i u njoj posebno uživali dane Alke i Velike Gospe u kolovozu, ali i kada god su u gradu južno marijanskog svetišta…..

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/01/Momir-Čačija-ton-2.mp3?_=2

Budući da je alka svjetska zaštićena kulturna baština koja itekako promovira Hrvatsku u svijetu, zbližava ljude i na neki način stvara prijateljstva. Snimajući ovi sinjsku priču, posjetili smo točno ono mjesto gdje se u osmom mjesecu svake godine održava viteško natjecanje za slavodobitnika. No, uz maglu i niže siječanjske temperature zraka, slika je potpuno drugačija nego u vrijeme alkarskih svečanosti. Ipak, razmišljanja, ideje i ljubav prema Sinju, Alki, Gospi i našim povijesnim vrijednostima, prema riječima gosp. Čačije, uvijek ostaje….

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/01/Momir-Čačija-ton-3.mp3?_=3

I prije nego što vas pozdravimo iz maglovitog Sinja, naš sugovornik se sjetio jedne zanimljive anegdote vezane uz kultni sinjski bazen na kojem se snimala jedna od najpoznatijih serija „Čovik i po“…

D. Šabić