Apolitični

Ugodni razgovori naroda dugopoljskoga

Ugodnom i sigurnom vožnjom po brzoj cesti iz Splita do Dugopolja potrošimo nekoliko minuta, no kad dođete u „dvore Zagore” treba vam gotovo cijeli dan za upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti, razgledavanje poslovnih zona, športskih i zdravstvenih objekata, a ugodno razgovara s ljudima – nikad kraja. Tako smo i mi odabrali ovo „gospodarsko čudo” prepoznatljivo kao primjer uspješnog ulaganja na kamenu i kršu dalmatinske zagore, za naše „ugodne razgovore naroda…”.
Imali smo nekoliko ugodnih i zanimljivih sugovornika, domaćina i dragih osoba s kojima smo se družii na različitim lokacijama želeći vam dočarati slikom, tonom i video isječcima kaklo Dugopolje živi, s čim se diči i što namjerava učiniti da bi iskoristilo blizinu Splita, mora i obale i tako privuklo različite ljude, goste,ali i nove žitelje u svoj kraj. Priču smo krenuli s malo veće nadmorske visine, s područja koji Dugopolje ima na dlanu. Ugodni razgovori počeli su s ravnateljicom Narodne knjižnice, magistrom bibliotekarstva i članicom klape Murtela, Slavicom Plazibat…

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Slavica-1.mp3?_=1

Spuštajući se prema Dugopolju dogovaramo mjesto gdje ćemo se smjestiti kako bi dočarali kameniti krš, povijesnu i kulturnu vrijednost kao i ljepotu sakralnih objekata, a društvo nam pravi Oliver, kulturnjak, folklorist, svirač starih narodnih instrumenata. Slijedi priča ispred crkve sv. Roka…..

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Oliver-ton-1.mp3?_=2

Naša ravnateljica knjižnice otvorila nam je vrata svoje ustanove u kojoj se mladi, ali i oni stariji mogu priključiti u čitanju, razgledavanju i upijanju novih znanja.Tu su i dvije zanimljive zbirke prikupljenih starih artikala te povijesno važnih predmeta dugopoljskog kraja….

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Slavica-2.mp3?_=3

No, poruka je svima, dođite u narodnu knjižnicu i čitajte što više….

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Slavica-3.mp3?_=4

– Ovaj kraj uistinu ima tendenciju rasta dolaska domaćih i stranih turista, a imamo što ponuditi i pokazati, – kaže direktor turističke zajednice Dugopolja Tomislav Balić, dodavši kako moraju iskoristiti blizinu obale, auto cestu, a ne samo ljetnu sezonu kupanja…..

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2015/02/Tomislav-balić-ton-1.mp3?_=5

Nekada gospodarski zaostala i nerazvijena sredina danas je postala jednom od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj. Razvojem gospodarstva stvorili su se preduvjeti i za razvoj sporta, kulture i turizma s ciljem podizanja životnog standarda stanovnika i kvalitete življenja. Podsjetimo, turistička djelatnost na području općine je na samom početku, ali ima veliki potencijal, posebno u aktivnom i sportskom turizmu. Prirodne ljepote ovog područja očituju se kroz netaknutu prirodu sjevernih padina planine Mosor i špilju Vranjaču u naselju Kotlenice – zaštićeni geomorfološki spomenik prirode, povijesne znamenitosti, crkve, kapelice. I za kraj, pričom vas vodimo u središnji dio Dugopolja, ispred crkve svetog Mihovila, zaštitnika ovog mjesta, gdje vjernici prakticiraju svoju, duhovnost i običaje…

D.Šabić