Apolitični

Ugljan – zeleni otok sa maslinama, lozom, ribarskim i turističkim mekama!

Ugljan je najbliži otok zadarskog arhipelaga, točno preko puta gradu Zadru, od kojeg ga djeli samo široki Zadarski kanal, a povezan je brojnim trajektnim linijama. Zovu ga i zeleni otok, pokriven je gustom makijom, borovima, maslinama, smokvama, vinovom lozom i raznim drugim mediteranskom raslinjem.

Generacijama je vezan uz more, pomorstvo i ribarstvo, a 2000 godina tradicije u maslinarstvu ostavilo je stotine tisuća stabala maslina od kojih se dobiva ulje izuzetne kvalitete i arome. Cijelom sjeveroistočnom stranom otoka u prirodnim uvalama nižu se ribarska i turistička mjesta od kojih su najpoznatija, Kukljica, Kali, Preko i Ugljan. Druga strana otoka je uglavnom strma i nenastanjena i s pripadajućim uvalama, otocima i bogatim podmorjem pravi je izazov za ronioce i sportske ribolovce. Brdovita, ali pitoma unutrašnjost ispresjecana je brojnim stazama pogodnim za šetnje i biciklističke ture …
Ljubitelji mediteranskih pejsaža mogu uživati u nezaboravnim panoramama od kojih je posebno upečatljiva ona s venecijanske utvrde Sv. Mihovil (XIII st.). O ranom boravku čovjeka na ovom prostoru svjedoče ostaci iz rimskog doba, starohrvatske crkvice, samostani, kamena otočka arhitektura te brojni ljetnikovci. Kamene i pješčane plaže, čisto i prozirno more, različite mogućnosti smještaja, izvorni gastro doživljaj samo su neki od razloga za posjet i boravak na ovom otoku.

Ugljan je nastanjen od mlađeg kamenog doba što nam dokazuju pronađena kamena strugala stara oko 3000 godina, a dvije arheološki neistražene pećine (Karinja jama i pećina na Farču) vjerojatno skrivaju i starije ostatke. Prve naznake o imenu otoka imamo kod PLINIJA koji kaže da se nasuprot Zadra nalazi otok LISSA.Prvi po imenu poznati narod koji je obitavao u Ugljanu su LIBURNI,ILIRSKO PLEME. Oni su u 4. stoljeću prije Krista sagradili naselje na brdu Čelinjak i utvrdili ga-taj bedem i nekoliko pravokutnih Liburnskih kuća sačuvan je i do danas.
U ranom srednjem vijeku Slaveni i Hrvati polako naseljavaju Ugljan o čemu nam svjedoče ostaci kamenih pleternih ukrasa i niz toponima po mjestu, najviše 44 posvjedočenja popova glagoljaša i glagoljska pisana ostavština. Većina zemlje je i dalje u vlasništvu komune Zadar koji ga dodjeljuje na korištenje ili pak vlasništvo najpoznatijim zadarskim plemićkim obiteljima koje u 16. i 17. stoljeću grade svoje stambeno gospodarske zgrade-DVORCE.

Godine 1905. Ugljanci postaju vlasnici zemlje koju su dotad obrađivali za veleposjednika Medovića. Krajem 19.st. prvi stanovnici napuštaju mjesto, odlaze u pomorce, na rad u prekooceanske zemlje. Od zarađenog novca grade nove moderne kuće u kojima i danas rado borave mnogobrojni gosti Ugljana.

Spomenička baština je također zanimljiva . Spomenici iz doba rane antike, villa rustica, kasno antički mauzolej, ostaci starokršćanske bazilike te monumentalni gospodarski objekt iz 1.st. za preradu ulja u uvali Muline svjedoče o ranom boravku čovjeka na ovom prostoru.
Starokršćanska bazilika
Sagrađena je u 5.st. kao trobrodna rustična bazilika sa polukružnom apsidom,kasnije su sa strane dodane cele (male prostorije), a pri kraju 5. st.uz jednu celu dodana je okrugla poligonalna (peterostrana) apsida.Debela vodonepropusna žbuka ukazuje da je služila kao baptisterij (krstionica). Prema povjesnim podacima u njoj se vršila služba do sredine 18.st. kada je posvećena Sv.Ivanu po čemu cijeli lokalitet nosi ime STIVON.
Starokršćanska memorija
Središnji trobrodni prostor okružen je apsidom i eksedrom.Na zapadnoj strani je predvraće (prothyron) iz kojeg se ulazi u martirij. U apsidama su bili postavljeni sarkofazi s tijelima mučenika, a podovi ukrašeni višebojnim mozaicima (danas u Arheološkom muzeju Zadar) i ovoj MEMORIJI su dodavane bočne prostorije, a najstarija faza gradnje je iz druge polovice 4.st.
Samostan sv.Jeronima

U središtu mjesta nalazi se predivno zdanje na samoj pješčanoj plaži Mostir. Samostan sagrađen 1430.godine s jednobrodnom gotičkom crkvom sv. Jeronima posvećene 1447. godine. Graditelj je Juraj Lukači-Zavaliska. U samostanskom klaustru nalazi se urešena nadgrobna ploča osnivača glagoljske tiskare u Rijeci, biskupa Šimuna Kožičića Benje (1460-1536)
Villa rustica
Nalazi se Mulinama, a potječe iz 1-2 st.poslije Krista. Najstarija su nalazišta iz rimskog doba na otoku Ugljanu. U kompleksu se nalaze ostaci kamenih presa za preradu maslina.
Crkva sv.Kuzme i Damjana
Sagrađena je u 11 ili 12.st. u kasnoj predromanici. Prema legendi sagradio ju je kao zavjetnu crkvu Trgovac Torricella, koji se spasio u brodolomu i doplivao na to mjesto. Najstarija je sačuvana crkva u mjestu Ugljanu. Nalazi se u pitomoj uvali u blizini Ljokini do koje se dolazi makadamskim putem, pogodno za bicikliste i pješake.
Crkva sv. Hipolita
Crkva sv. hipolita nalazi se u zaseoku Varoš u središtu mjesta Ugljan. Sagrađena je u 11. ili 13. stoljeću, a kasnije preuređena u gotičkom stilu. U dokumentima prvi put se spominje 1374. godine. Unutrašnjost je krasi kasnobarokni oltar.
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije
Nalazi se u središtu mjesta na brežuljku tako da zvonik čini prepoznatljivu sliku mjesta. U povijesnim dokumentima prvi put se spominje 1401.godine. Oltar krasi barokna slika “Uznesenje” iz 18. stoljeća.
Crkva Svih Svetih
U naselju Gornje Selo nalazi se crkvica Svih Svetih sagrađena u 12. ili 13. stoljeću. Nalazi se na malom brežuljku s kojeg se pruža predivan pogled na veći dio Ugljana.
Crkva sv. Petra
Sam kraj tj.rt otoka dobio je naziv po toj crkvi i sačuvan je ranosrednjovjekovni izgovor crkve Supetar. Sačuvani su joj zidovi do visine 1,5 m.U unutarnjoj žbuci je ispisan križ i godina 1510.god. Po stilu gradnje puno je starija i spada u romanički krug graditeljstva.
Dvorac “Beršić”
Nalazi se u zaseoku Gornje Selo. Izgrađen od veleposjednika Califfi u 17. stoljeću, upravljan od obitelji Beršić (Brčić), u novije vrijeme restauriran i nosi ime košarkaša svijetskog glasa Dvor Krešimir Ćosić.

Ugljan Vam pruža veliku mogućnost aktivnog odmora kroz šport i rekreaciju, biciklističke staze, nautički turizam i školu ronjenja, lovni turizam i turističko ribarenje.
Gastro ponuda je svakako prihvatljiva, kulinarsko umijeće i toplina usluge u ugodnom mediteranskom ambijentu ugljanskih restorana obećava vrhunsko gastronomsko uživanje u domaćim specijalitetima pripremljenih od ekološki zdravih namirnica iz malih ugljanskih vrtova, svježe ulovljene ribe, školjki i rakova te raznih jela sa gradela i ispod peke.
Kada ste blizu Zadra, pomislite na Ugljan te ga posjetite! Dobro će te se odmoriti i uživati!

D. Šabić