Apolitični

UGLEDNI NJEMAČKI VIROLOG CHRISTIAN DROSTEN POZIVA NA SKRAĆIVANJE SAMOIZOLACIJE: ‘Nakon pet dana zaraznost je zapravo gotova’

Njemački virolog Christian Drosten tvrdi da bi karantenu trebalo skratiti s četrnaest na samo pet dana jer nakon pet dana, kaže, zaraznost je zapravo gotova, prenosi Der Spiegel. Testiranje bi se tada trebalo provesti kako bi se vidjelo je li osoba zaražena i je li još uvijek zarazna, javlja Večernji list. Drosten priznaje da je ovakvom izjavom otišao “do granice boli epidemiologije” budući da se većina epidemiologa i drugih stručnjakane s njim bi složila.

Epidemiolozi smatraju da bi se samoizolacija eventualno mogla skratiti na 10 dana, ali nikako na pet. Neke su zemlje, poput Norveške i Austrije, skratile trajanje samoizolacije za osobe koje su bile u kontaktu s pozitivnom osobom na 10 dana.

Nedostatak dokaza

“Međutim, nema dovoljno dokaza da je taj period siguran. Istina je da većina oboli unutar sedam dana, preciznije, najčešće je to za četiri do šest dana nakon kontakta s oboljelom osobom, ali ima slučajeva da kontakt razvije simptome COVID-19 nakon 11 ili 12 dana. Zbog toga se razdobljem inkubacije smatra dva do 14 dana”, objašnjavaju epidemiolozi.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay