Apolitični

UGLEDNI LIST OBJAVIO ISCRPNU ANALIZU I RAZOTKRIO SVE ZABLUDE OKO KORONAVIRUSA

The Guardian je sastavio listu zabluda vezanih uz koronavirus:

Koronavirus nije opasniji od obične gripe

Ako se potvrde daljnja ispitivanja, to bi moglo značiti da su trenutačne procjene otprilike jedan posto stope smrtnosti točne.

Ubija samo stariju populaciju, mladi mogu biti opušteni

Većina ljudi koji nisu stariji i nemaju problema sa zdravljem, neće postati kritično bolesna od koronavirusa. No, bolest i dalje dovodi do ozbiljnih raspiratornih simptoma za razliku od sezonske gripe.

Medicinske maske ne pomažu

Ako je osoba u bliskom kontaktu s nekim zaraženim, maska i dalje smanjuje mogućnost prenošenja bolesti. U slučaju da osoba nosi medicinsku masku samo za šetnju gradom, tada joj neće pomoći u zaštiti od bolesti. Neka istraživanja pokazala su da osobe koje nose maske imaju peterostruku zaštitu za razliku od onih koji nemaju ništa na licu.

Morate provesti 10 minuta sa zaraženom osobom

Zbog gripe neke bolničke smjernice kažu da bi se trebalo biti sa zaraženom osobom 10 minuta ili dulje. No, moguće se koronavirusom zaraziti i kraćim interakcijama pa čak preko onečišćenih površina. Ipak, smatra se da je to manje uobičajen put prijenosa.

Cjepivo će biti spremno za nekoliko mjeseci

Postupna ispitivanja prije uvođenja komercijalnog cjepiva traju jako dugo, a jedan od glavnih razloga je uočavanje rijetkih nuspojava. Otkriće cjepiva za godinu dana smatralo bi se jako brzim.

Ako je proglašena pandemija, ne može se učiniti ništa da se zaustavi širenje

Pandemija je definirana kao širenje nove bolesti širom svijeta, ali točan prag za proglašavanje je prilično nejasan. Odlaganje početka izbijanja ili smanjenje vrhunca bolesti presudno je za omogućavanje zdravstvenom sustavu da se nosi s iznenadnim priljevom pacijenata, piše Guardian.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay