Apolitični

Udruge dijabetičara iz cijele Dalmacije na koordinaciji u Trogiru

Članovi dijabetičkih udruga i društava sastali su se u na XIX. koordinaciji udruga i Susreta dijabetičara Dalmacije.

Dijabetičko društvo Trogir ugostilo je tom prigodom 11 udruga, a svima je dobrodošlicu poželio gradonačelnik Ante Stipčić.

Pohvalio je trogirsko društvo na organizaciji ove važne koordinacije te na iznimnom doprinosu u radu dijabetičkih udruga i pomoći oboljelima od dijabetesa u gradu Trogiru i okolici.
Udruge dijabetičara u Trogiru

Nakon njega nazočnima su se obratili predsjednica trogirskog društva Katja Šćurla te Branko Lulić, predsjednik Splitskog dijabetičkog društva, koordinator udruga za Dalmaciju i dopredsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Trogir domaćin

Nakon prigodne zakuske i zabavnog programa u kojem su nastupile Segetske mažoretkinje, uslijedilo je razgledavanje grada uz stručno vodstvo turističkih vodiča Društva „TRAGURION” čiji predsjednik Milan Bilić već dugo godina nesebično surađuje s trogirskim dijabetičkim društvom.
Potom se druženje nastavilo u Hotelu Resnik gdje je sve okupljene članove dijabetičkih udruga i društava Dalmacije pozdravio kaštelanski dogradonačelnik Mili Novak, a zatim je prim.dr. sc. Ante Barada, dr. med., specijalist neurolog, održao predavanje o dijabetičkoj neuropatiji koje su s velikom pažnjom pratili svi članovi udruga.

Udruge dijabetičara iz cijele Dalmacije na koordinaciji u Trogiru


Također su imali priliku provjeriti stanje venske cirkulacije, GUK-a i krvnog tlaka.
Djeca su sa svojim roditeljima, u okviru programa, posjetili Zračnu luku Split, gdje ih je dočekao djelatnik iste i pobliže ih upoznao s radom zračne luke, što ih je veoma oduševilo.
Organiziran je i radni sastanak voditelja udruga pod predsjedanjem koordinatora Branka Lulića, a glavna tema bila je aktualna problematika koja se tiče prava dijabetičara, posebice djece i mladih, suradnje dijabetičara i udruga s liječnicima, suradnje s HSDU-om kao i mjerodavnim institucijama. Bilo je govora i o pripremama za predstojeći Svjetski dan šećerne bolesti (14. studenoga) koji će sve udruge obilježiti u sredinama pri kojima djeluju.
Inače, sljedeća XX. Koordinacija udruga i Susret dijabetičara Dalmacije predstoji na jesen 2017. godine u Pločama.