Apolitični

Udruga „Zagrebački esperantist” uručila nagradu „Velebitska degenija” Davoru Grgatu

   by  wackystuff 

Udruga „Zagrebački esperantist” ustanovila je novinarsku nagradu „Velebitska degenija” za najboljeg suradnika istoimenih novina (Zagrebački esperantist) koje se čitaju u preko 120 svjetskih zemalja. Nagrada je počasna i sastoji se samo od diplome koju je redakcija Zagrebačkog esperantista ove godine dlučila dodijeliti gosp. Davoru Grgatu iz Dugog Rata.
Naime, Davor Grgat rođen je 1935 godine, a esperantistom je postao 1954., što znači da sada obilježava 60. objetnicu poznavanja esperanta. Esperanto promiče na različite načine, no ipak je najaktivniji kao novinar – esperantist. U lokalnim novniama, Slobodnoj Dalmaciji, tijekom 40 godina objavljivanja članaka o esperantu, izvještajima o sastancima Udruge i aktivnostima koje ona provodi, objavio je na stotine članaka. Jedan je od rijetkih hrvatskih članova Svjetskog saveza novinara esperantista, a tijekom 70. Svjetskog kongresa esperantista (Tutmonda Esperantista Ĵurnalista Asocio – TEĴA), održanog u Augsburgu, Grgat je izabran u predsjedništvo ove svjetske institucije. Angažiran je također i kao međunarodni novinar, pa je tako često pisao i surađivao u „Internacia Ĵurnalisto“, ali i u mnogim drugim esperantskim izdanjima, kao npr. „Heroldo de esperanto“ (Vjesnik esperanata), belgijski „Monat“. Za vrijeme Domovinskog rata pisao je članke o tome kako je Domovinski rat srušio hrvatski turizam, te ih objavio u brojnim domaćim i stranim izdanjima, primjerice: „La Suda stelo“, „Jugoslavia esperantisto“, „La Progreso“, „Jugoslavia Stelo“, „Tempo“, „Monato“, „Esperanto Revuo“.
Osim ovakvog rada, Grgat je prisustvovao i na 1. Kongresu esperantista-novinara u Vilniusu u Litvi gdje ih je primio i predsjednik Vlade, tako da su 260 esperantista iz cijelog svijeta pet dana bili gosti predsjednika Vlade. Kao novinar-esperantist spomenut je i u opširnom Novinarskom leksikonu, objavljenom 2002. godine u Zagrebu. Takav predan rad čini ga od samog početka izlaženja Zagrebačkog esperantista pripadnikom plejade njegovih suradnika, pa je i logično da je sada ova nagrada dodjeljenja upravo njemu.

Predsjednik Udruge „Zagrebački esperantist“ i
glavni urednik „Zagrebačkog esperantista“
Radenko Milošević