Apolitični

Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja…

Ivica Jagnjić već neko vrijeme obnaša dužnost predsjednika Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja, i kako kaže, s ponosom i podosta elana, energije i želje u okvirima mogućnosti rade u udruzi na očuvanju povijesnih vrijednosti.

Prilikom gostovanja navedene udruge na Večerima folklora, tradicije i običaja u Trilju, Jagnjić nam je potvrdio da netko mora čuvati našu umjetničku baštinu, ovako nešto prelijepo nema svatko i naš zadatak je očuvati tradiciju, običaje i narodnu nošnju i stare plesove od zaborava.
„Odlazimo korak dalje“, kaže predsjednik udruge, a to je „promocija i prezentacija Udruge za očuvanje baštine Cetinskog kraja i kulturne baštine po školama jer su djeca naši temelji i budućnost, ali i garancija kako se ove vrijednosti neće zaboraviti jer naše prekrasne nošnje su naše prabake ljubomorno čuvale, s ljubavlju izrađivale do današnjih dana i stoga mi moramo tradiciju nastaviti. Uzorci originala nošnji postoje u udruzi, a vremenom uspijevamo zahvaljujući dobrim ljudima sašiti nove nošnje koje nam služe u promociji i očuvanju baštinske vrijednosti po raznovrsnim nastupima i u prigodnim svečanostima. Ove godine nas očekuju brojni folklorni nastupi, promocije, bliži se Alka i blagdan Velike Gospe, potom nastupi na državnim folklornim susretima itd. Sve u svemu jako smo ponosni u udruzi što imamo mogućnost biti upravo mi kao nasljednici naših baka i djedova u očuvanju kulturne baštine Sinja i Cetinskog kraja. Sa zadovoljstvom se radujemo svakom nastupu, promociji i doprinosu očuvanja povijesnih vrijednosti“, potvrđuje nam predsjednik udruge, g. Jagnjić.

Nama preostaje poželjeti članovima udruge još podosta lijepih ugodnih nastupa, etno-izložbi, prikaza koreografije starih svatova, te da i dalje potiču i druge na očuvanju hrvatske kulturne baštine.

Više u kategoriji: Kultura

D. Šabić, mag. nov.