Apolitični

Udruga „Solinska mekousna pastrva“

Zanimljiv naziv nosi ova Udruga osnovana u rujnu 2008. godine s ciljem promicanja prirodne baštine, upoznavanja i zaštite endemskih vrsta, osobito mekousne pastrve i njenih staništa, čistoće izvorske vode, biljnih i životinjskih zajednica, prirodne ravnoteže ekosustava krških voda.
Kako je ovdašnja pastrva jedna od najkvalitetnijih, udruga ima poprilično posla treba kada je u pitanju njena zaštita, kao i zaštita staništa, tj. rijeke Jadro i Žrnovnica. Ova endemska vrsta hrani se sitnim gamarusima, malim puževima, ali hvata i kukce koji padaju na vodu. Mrijesti se u proljeće i može narasti od 2 do 4 kilograma. Sama udruga pokrenula je zanimljivi projekt „Solinski izlazak iz javnosti“, zbog kako ističu, promicanja te jadranske i hrvatske endemske riblje vrste, ali i kako bi dodatno upozorili na njezinu trenutnu ugroženost. Naime, slažu se u udruzi, javnost nije dovoljno upoznata s pastrvom koja živi samo u našoj zemlji i to nevjerojatno, ali istinito, čak pet milijuna godina, a posebno je osjetljiva na kakvoću i čistoću vode te pronalazi dom samo u bistrim i hladnim vodama bogatima kisikom. Dodajmo kako je ova pastrva prema svjetskim mjerilima uvrštena u ugrožene riblje vrste.

Promoviranje knjiga, časopisa, karata, nosača zvuka i slike, promidžbenog materijala, organiziranje javnih priredbi, tribina, seminara, organiziranje edukativnih i izletničkih sadržaja za djecu i odrasle, kao i organiziranje prikupljanja i upotpunjavanja pisane građe (domaće i inozemne) o krškim vodama samo su neke od korisnih društvenih akcija ove udruge koja posebno brine da se njihova pastrva što više i duže zadrži u bistrim brzacima rijeke Jadro, ali i onima rijeke Žrnovnice i Vrljike.

Izvor: solin.hr
Foto: Wikipedia
D. Šabić